Шумен. Близо 4000 туристи са разгледали пещерата Бисерна в Природния парк „Шуменско плато“ през тази година, съобщи БТА. Това показват данните от пролетния и есенния период на отваряне на туристическия обект, съобщиха от дирекцията на парка.

Последните дни тази есен, в които пещерата ще работи са 25 и 26 ноември, а от 27 ноември до пролетта обектът ще бъде затворен. Ограничението е въведено, за да се опазят пещерните обитатели – прилепите, по време на зимния им сън. Те изпадат в хибернация, за да оцелеят без храна до пролетта. Безпокойството в този период може да стане причина за изчерпване на енергийните им запаси и те да не оцелеят до края на зимата. В пещерата се срещат 14 вида прилепи и в момента сформират зимните си колонии, посочват от парка.

Пещерата ще посреща туристи отново през април следващата година. Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ запазва настоящия регламент за влизане с предварително записване. Това става в работни дни на телефоните на Дирекцията и на място в Административния център на Парка. До Бисерна се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени указателни табели.

Материалът Близо 4000 туристи са разгледали пещерата Бисерна в Природния парк „Шуменско плато“ през годината е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.