Боженци, Габрово. Туристически комплекс „Боженски чифлик“ вярва, че развитието на туризма в селските райони може да бъде ефективен вариант за развитие на селската икономика. Аграрният туризъм демонстрира разнообразието и уникалността на селския живот, занаятчийството и селскостопанската дейност, като по този начин увеличава видимостта и привлекателността на местно произвежданите продукти. Агротуризмът включва участие на гостите в производството, преработката и консумацията на селскостопанските продукти, като по този начин се предлага лично отношение към туристите.

На 26 октомври /Димитровден/ ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Габрово  проведоха практическо занятие на територията на туристически комплекс „Боженски чифлик“ с тематична насоченост „Агротуризмът – спасение за българското село“. Учениците бяха  участници в нашия проект ”Фермерско предизвикателство или млякото в живота на българина” . Представителите на фирмата  споделиха добри практики в туристическото предлагане и  предадоха по атрактивен начин традициите, бита и тънкостите на фермерството и селския бит. За бъдещите хотелиери бе  едно незабравимо преживяване –  запознаване с историята на българското кисело мляко и участие в процеса на приготвянето му.

Хората, живеещи в градовете, все по-често започват да търсят възможности за отдих и почивка в селските райони. Все повече започват да се грижат за здравето и благосъстоянието си, като търсят контакта с чистата природа и с качествени истински продукти, директно от производителя. Ние, от „Боженски чифлик”, можем да предложим на туристите да станат част от нашата мисия, да усетят атмосферата на българското село, да се потопят в тайните на фермерството, да вникнат в тънкостите на труда и културата ни, да си купят продукти от мандрата и по този начин да подкрепят нас, малките производители, от които идва истинската храна. Агротуризмът подкрепя работещите фермери – тези, които отглеждаме с внимание и любов своите растения или животни.

Ели Петрова

Материалът „Боженски чифлик“: Агротуризмът представя разнообразието и уникалността на селския живот в България е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.