Брюксел. Европейската комисия отказа да разреши на онлайн компанията за краткосрочно настаняване „Букинг“ (Booking) да закупи шведската платформа „еТравели“ (eTraveli) по силата на европейските закони за защита на конкуренцията, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс и Европейската комисия.

Базираната в САЩ „Букинг“ владее около 60 на сто от онлайн пазара на туристически резервации в Европа, според ЕК. „еТравели“ управлява няколко сайта за сравняване на цени на полети и купуване на самолетни билети.

Дидие Рейндерс

„Придобиването на „еТравели“ от страна на „Букинг“ ще засили доминиращата й позиция на онлайн пазара и ще повиши цените за хотелите, а вероятно и за потребителите“, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му „Букинг“ не е предоставил нужното, за да отговори на тези опасения, което е довело до решението на комисията да забрани сделката.

По време на разследването на проблема, проведено от ЕК, други играчи от туристическия сектор, включително хотели и конкуренти на „Букинг“, са изразили опасения, че поглъщането на „еТравели“ ще намали конкуренцията и ще повиши цените, посочва Еврокомисията.

От „Букинг“ са представили като алтернатива да показва на потребителите предложенията за хотели на платформите на конкурентите, след като са закупили самолетни билети от неговите сайтове. Показаните алтернативи за подбрани от търсачката на „Букинг“ – „Каяк“ (KAYAK). Според ЕК обаче това предложение е непрозрачно, неефективно и трудно за наблюдение. „Букинг“ има право да оспори решението на Комисията.

Материалът Брюксел блокира сделката на Booking и eTraveli е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.