София. Страната ни в лицето на СОФ Кънект, операторът на летище София, е домакин на 46-то заседание на Икономическия комитет на европейската асоциация на летищата ACI EUROPE. Икономическият комитет на ACI EUROPE включва топ стратегически и финансови специалисти, които работят в летищния сектор. Това са както висши мениджъри на летищни оператори, така и тези, които предлагат услугите си на редица летищни оператори на консултантска основа. Икономическият комитет е елитния клуб на асоциацията ACI EUROPE, в която членуват над 500 летища от 55 страни, които осигуряват над 90 % от търговския въздушен трафик в Европа.

„Ние от СОФ Кънект вярваме, че този форум е платформа за споделяне на знания и идеи насочени към по-устойчиво и успешно бъдеще за авиационния сектор в Европа. Радваме се, че точно България и най-голямото международно летище са домакини на престижното събитие. Това допринася много за утвърждаването на позицията на страната в европейската авиационна индустрия.“, каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект по време на форума.

На откриването присъстваха и заместник-министърът на транспорта и съобщенията – г-жа Анна Михнева-Натова и главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ – г-жа Анелия Маринова. Те изразиха своята подкрепа и ангажимент към развитието на авиационния сектор в страната и в Европа като цяло.

В първия ден от програмата на двудневния форум СОФ Кънект представи инвестиционните планове за развитие и модернизация на летище София с цел то да се превърне в 5-звездно регионално летище, което предоставя най-високо качество на обслужване и удовлетвореност на пътниците.

Събитието премина в динамични дискусии и обмен на опит между представителите на водещите европейски летища. Участниците обсъдиха предизвикателствата, пред които е поставен секторът и възможностите за растеж и иновации.

Вторият ден ще продължи с още интересни акценти за актуализацията на европейските политики в областта на авиацията, представянето на българския стартъп Дронамикс и развитието на товарните безпилотни самолети, за цифровата трансформация на летищата и расящия интерес към България като туристическа дестинация.

Форумът се провежда с подкрепата на технологичните компании Airport Gurus и Alstef Group.

Материалът България е домакин на срещата на Икономическия комитет на европейската асоциация на летищата ACI EUROPE е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.