Варна. От 31 март България влиза в Шенгенското пространство по въздух и вода.

Влизането на страната ни в Шенген по въздух ще намали пътуването на всеки пътник средно с около 5 минути. Това заяви в „Денят започва“ на БНТ директорът на летище Варна Димитър Костадинов. 70 процента от трафика на летището е от и до държави, които са в Шенген.

Премахването на паспортно-визовия контрол ще приближи България до основните пазари и партньори смятат още експерти.

„Ние сме готови във всеки един момент дори и днес да направим разделението на инфраструктурата. Стартираме един проект, който е в рамките на 7-цифрена сума в евро за това да осигурим в следващите 10 години капацитета и условията както за пътниците по шенгенски, така и нешенгенски дестинации“, поясни Димитър Костадинов – директор на летище Варна.

„След влизането ни в Шенген, граничните проверки ще бъдат заменени с така наречените компенсиращи мерки. Компенсиращите мерки тепърва предстои да бъдат уточнени. Летище Варна разполага с достатъчно служители, които са добре подготвени“, каза Бончо Кралев – директор на „Гранична полиция“ – Варна.

Материалът България преди Шенген: Как летище Варна се готви за промяната е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.