София. Силен край на годината се очертава за българската платформа за чатботове с изкуствен интелект Umni.bg, която помага на десетки хотели и други туристически бизнеси у нас да решават своите проблеми с помощта на персонализирани AI чатботове. В рамките на няколко дни компанията участва в годишна конференция на организации на ООН като шампион по иновации на UNWTO с представяне на туристически AI чатбот проект, и получи новината, че е финалист в международна програма за стартъпи в туризма BoostX, организирана от NEST – Център за иновации в туризма, с подкрепата на Министерството на туризма на Португалия.

Екипът на Umni.bg получи поканата да представи своите добри практики при създаването на градски туристически AI чатбот и работата с партньори в развитието на иновативни проекти в събитието “Kраят на 2023 г. | S.P.A.C.E. за иновации в ООН”, посветено на споделянето на опит и знания за коларобативни иновации. „Поканата за участие дойде от UNWTO. Световната туристическа организация номинира Umni.bg за участие в това международно събитие като топ стартъп в своята мрежа и „Шампион по иновации“ на UNWTO“, сподели пред Bgtourism.bg Елица Стоилова, съосновател и управител на българския стартъп.

Елица Стоилова с Кристина Салсина – ръководител на проекти за иновации в Министерството на туризма на Португалия

Глен Каувенбергс, старши специалист по проекти за иновации в Отдел „Иновации, образование и инвестиции“ на UNWTO коментира преди представянето на Елица, че UNWTO определя своите шампиони по иновации на база „най-голям ръст през годината, значение за туристическата индустрия, въздействие върху местната общност и бизнеси,и устойчивост“.

Събитието събра организации на ООН като IFAD, ITC, UNFPA, UNWTO, WFF и UNSSC, които работят заедно за насърчаване на иновациите, използвайки инструментариума за иновации на ООН и неговата рамка S.P.A.C.E. Конференцията бе гледана онлайн от над 800 участници, а записът на конференцията бе изпратен към над 3700 души, регистрирали своя интерес. В конференцията се включиха лектори и участници от цял свят – страните в Европа,Щатите, от Афганистан, Кения, Египет и Аржентина до Непал, Шанхай и Перу.

Това не е първата покана на UNWTO към Елица Стоилова и Umni.bg да представят организацията на международни събития. По-рано тази година, през март 2023 г., Umni.bg спечели глобално състезание за стартъпи на UNWTO на Канарските острови, отново с проект за туристически AIчатбот, след конкуренция от над 100 компании от 17 държави. В началото на юни, Елица Стоилова беше поканена да се включи като лектор в съпътстваща конференция, част от 68-ата среща на Комисията на UNWTO за Европа, под егидата на правителството на България. Тогава Елица говори по темата как изкуствениятинтелект влияе на туризма, в панел, посветен на образованието и уменията в медицинския и уелнес туризма.

Втората новина е още едно голямо международно признание за българската AI чатбот платформа. Umni.bg участва през октомври в международна програма за стартъпи в туризма BoostX ScaleUp Tourism Program в Португалия. Програмата е начинание на NEST Portugal, Turismo de Portugal (националната туристическа организация на Португалия) и NOVA Medical school, и е предназначена за насърчаване на компании, които оказват положително въздействие върху света и индустрията, като предоставят безопасни, здравословни и устойчиви услуги, решения и продукти на своите клиенти, приложими и специфични за туризма. Само 10 компании от 157 кандидати от 15 държави от различни континенти бяха селектирани за участие в програмата. Сред кандидатите са били компании от Ангола, Австралия, Бразилия, Канада, Израел, Германия, Щатите и други държави, а Umni.bg представя България.

До финал на програмата са стигнали 5 компании, сред които е и Umni.bg. Победителят в тази международна програма ще бъде обявен и награден след презентация на всяка от компаниите на сцената на емблематичната Casa da Música в Порто на 16 януари 2024 г., по време на втото международното събитие за иновации в туризма, BOOST Innovation Gathering в Порто. Конференцията е посветена на бъдещите тенденции в туризма, възможностите за иновации по време на пътуването на клиента, новите възможности за туристическите бизнеси, които насърчават траен растеж истабилност, и издигане на амбициите на туристическата индустрия като цяло.

Като платформа за AI чатботове, Umni.bg дава възможност на бизнесите да създават, управляват и тренират сами свой дигитален асистент с изкуствен интелект без технически знания и умения. Целта на стартъпа е да превърне чатботовете на своята платформа в достъпни дигитални решения, приложими за автоматизиране на рутинна комуникация и заявки, канал за директни резервации, инструмент за маркетинг, и помощник на персонала и клиентите, с който бизнесите да спестяват време, средства и ресурси. Тази година Umni.bg пусна много нови функционалности за чатботовете, включително гласова функция на български, чатбот букинг модул за поръчка на продукти и услуги, дигитално меню и интергации с над 6,500 други системи, платформи и софтуери, а хотелите се сдобиха с нов разговорен модул за чатбот с използването наGPT. Тази седмица компанията очаква да отбележи и над 1 милион потребители в чатботовете на платформата, а само за последните 2 месеца интеракциите на потребителите с чатботове са над 1.2 милиона.

Материалът Българските AI чатботове – шампиони по иновация на UNWTO е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.