Пловдив. Предстои един голям винен празник, с който изразяваме уважението си към вековните винени традиции в страната ни и към модерното българско винарство, което е в постоянен възход.

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира от края на месец септември и през октомври 2023 г. Международен ден на мавруда. Ежегодното винено събитие допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и иконични български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, чиито стремеж е да подбуди сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Събитието вече за четвърта година ще демонстрира потенциала на българското вино.

Какво да очакваме?

Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с цели четири двудневни градски винени фестивала в София, Велико Търново, Варна и Пловдив.

Последният за 2023 г. фестивал –  Urban Wine Fest – Пловдив 2023, ще се състои този уикенд – 21 и 22 октомври, в центъра на Пловдив, Моста над ул. Гладстон. Винени любители от Пловдив и гости на града ще могат да се запознаят с над 40 вина от местни сортове, представени от винени експерти и ще могат да се насладят на вкусна улична храна на Бар Самар на колела, Regi’s Street Food на Шеф Бадев и Vino & Tapas. За истинското празнично настроение ще допринесат вълшебните звуци на духовия оркестър и подбраната музика от DJ Manev.

За събитията организаторите са подбрали представителна селекция от вина, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка. 

Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Особено интересно е, че ще може да опитате вина от 17 български сорта!

Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му нагалане на световната винена карта.

Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират 41 вина. 

Не случайно Пловдив е избран да бъде последен като домакин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затовa именно Димитровден, 26-и октомври е избран да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за червено вино, споделено с близки и приятели.

Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

21 октомври – от 12:00 до 21:00 ч.

22 октомври – от 11:00 до 18:00 ч.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 год.

Международният ден на мавруда 2023 се реализира с подкрепата на MasterCard, HERTI, Печатница Дъга и Девин ЕАД – Изворна и Минерална вода.

Материалът Градски винен фестивал Пловдив 2023, посветен на “Международен ден на мавруда” ще се проведе този уикенд в града под тепетата е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.