Брюксел. Европейският парламент призовава да бъдат постигнати единни цени и правила за размерите на ръчните багажи в самолетите, за да бъдат улеснени пътуващите. Това се се посочва в резолюция, приета днес от мнозинството евродепутати в Страсбург, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В момента авиокомпаниите са свободни самостоятелно да определят собствени правила за таксите и допустимите размери на багажа, който пътниците вземат със себе си в кабината.

Унифициране на разпоредбите би донесло множество ползи за пътниците, включително по-голяма прозрачност по отношение на цените, се посочва в резолюцията. Ако такива бъдат въведени, пътниците няма да трябва да се тревожат за допустимия размер и тегло при свързващи полети и пътувания с различни авиопревозвачи.

Резолюцията не е правно обвързваща, но има политическа тежест. Тя е свързана и с предложение на евродепутатите на постановление на Съда на ЕС от 2014 г., според което не могат да се налагат допълнителни такси за ръчен багаж, ако нормалните размери не са надвишени.

Различните правила на авиокомпаниите относно ръчния багаж създават скрити такси, затрудняват сравняването на цените и причиняват объркване, посочват членовете на ЕП в прессъобщение на институцията.

Според членовете на ЕП новото законодателство трябва да се съсредоточи и върху други скрити разходи, например такси, свързани с разпределението на местата.

Материалът Европарламентът призовава за единни правила за ръчния багаж в самолетите е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.