Кайро. Египет очаква приходите от туризъм да се повишат с 15% спрямо 2022 г. и да достигнат 14 млрд. долара до края на годината. Това заяви египетският зам.-министър на туризма и по въпросите на паметниците на културата Гада Шалаби пред телевизия Al Arabia, цитиран от expert.bg

От началото на годината до края на септември около 13 млн. туристи са посетили страната на фараоните. На този фон поставената цел от общо 15 млн. чуждестранни посетители през 2023 г. изглежда ще бъде постигната, което би означавало 32% ръст спрямо 2022 г.

След началото на конфликта между „Хамас“ и Израел управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че несигурността може да повлияе отрицателно на туризма в Египет, Ливан и Йордания. Египетският премиер Мостафа Мадбули също изрази притеснения за потенциалните последици за ключовия за държавата бранш.

В началото на ноември председателят на Комисията по туризма в Камарата на представителите в Египетския парламент Нура Али обяви, че близо 25% от туристическите резервации в Египет са отменени заради войната. Според представители на бранша обаче последиците от тези отменени резервации са смекчени от свръх резервациите за октомври и ноември отпреди войната.

Целите на властите в Кайро остават амбициозни, отбелязва бизнес изданието Enterprise news. Египет смята да привлече 18 млн. туристи през 2024 г., което би било ръст с 20% на годишна база. Постъпленията от туризъм пък се очаква да скочат с 25%.

На авиошоуто в Дубай по-рано този месец египетският национален превозвач Egypt Air поръча 18 нови самолета Boеing на лизинг и подписа договор с Airbus за други нови 10 летателни машини.

Материалът Египет очаква ръст на приходите от туризъм тази година е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.