Рейкявик. Исландия е малка държава, която се намира в северната част на Атлантическия океан – между Шотландия и Гренландия. Тя е най-големият вулканичен остров в света и днес е като магнит за туристи от цял свят със своите живописни водопади, естествени горещи извори и геотермални басейни, спиращи дъха ледници, безброй вулкани и лавни полета, както и плажове с черен пясък, които присъстват в ТОП класациите. Към това ще добавим Северното сияние, Синята лагуна и легендите за елфи, тролове и за скритите хора в скалите на тази необикновена земя.

Вече имахме възможност да посетим едни от най-големите забележителности на Исландия – Национален парк Тингветлир, Гълфос и Гейсир, които са част от най-популярния маршрут на острова „Златен кръг“. Днес ще пропътуваме стотици километри, за да отидем с Екзотик Холидей до най-големия изкуствен леден тунел Langjokull, до плажа Рейнисфяра, както и до още живописни водопади – всеки един е мощен и великолепен по свой начин.

Langjökull, (Дългият ледник)

Преди няколко години двамата исландски предприемачи Baldvin Einarsson и Hallgrímur Örn Arngrímsson мечтаеха туристите не просто да стигнат до повърхността на ледниците на Исландия, а да влязат в един от тях. Те проектираха и реализираха идеята си, която днес отвежда гостите на страната до сърцето на втория по големина ледник Langjökull, (Дългият ледник). Той е дълъг около 57 километра и широк до 21 километра.
Ледникът е една от най-големите туристически атракциите на Исландия. До Langjökull се стига със специализирано превозно средство, което първо минава през лавно поле, а след това се движи и по ледника, за да стигне до ледения тунел.


Самата ледената пещера е дълга 750 метра, състои от тунели и пещери, които са осветени. На входа посетителите поставят котки на обувките си, за да се придвижват по хлъзгавия под.
Тунелът ни отвежда до специална зона в пещерата, която е била място за партита, сватби и малки концерти.
Ще бъдете на 50 метра под ледник. Колко студено е в ледената пещера ли? 0 градуса е! Това място подчертава уникалността на дестинацията и доказва, че няма невъзможни неща.
Плаж Рейнисфяра

Рейнисфяра е един от най-известните плажове в света, поредното чудо на Исландия. Плажът е разположен до най-южното градче в Исландия – Вик („вик“ на исландски означава бряг), намира се на близо 200 км от столицата Рейкявик и е една от задължителните спирки на острова. Годишно се посещава от стотици хиляди туристи.
Феноменалният плаж е дом на опасни и дебнещи вълни. Посетителите се предупреждават никога да не се обръщат с гръб към водата и да пазят дистанция от вълните, защото те могат да бъдат изненадващо високи и буквално да ги пометат към океана. Дърпат навътре с изключителна сила. Човек е почти невъзможно да излезе от водата, ако веднъж попадне във вълните.
Край плажа Рейнисфяра се намира планината Рейнисфятл с впечатляващи базалтови колони, пещера, в която живеят тролове, и скалната формация Рейнисдрангар.


Днес много младоженци посещават Рейнисфяра, за да кажат на любимите си съдбовното „Да“.
До плаж Рейнисфяра има величествени скали. Една от легендите гласи, че са тролове, които дърпали кораби към брега, но са превърнати в камък от слънцето. Определено конкуренция на Рейнисфяра прави Диамантеният плаж, намиращ се също в Исландия, осеян с малки и големи късове лед.

Водопадите Селяландсфос, Скогафос, Глюфрабуи

Трудно е да се направи класация за най-красив водопад в Исландия. Всеки един от тях има своята специфична красота и именно заради това туристите искат да посетят възможно най-много водопади. За целта те трябва да имат подходящи дрехи и обувки, както и дъждобран, защото част от водопадите позволяват на пътешествениците максимално да се доближат до тях или да минат зад падащата вода.
Водопад Селяландсфос
Водопадът Селяландсфос е роден от ледника Ейяфятлайокутл. Това е известният едноименен вулкан, който през 2010 г. спря въздушното движение над Европа.
Селяландсфос е висок около 60 м. и едно от местата в Исландия, които са предпочитани не само за любителите на красивите пейзажи, но и за фотографите.
Картината е нереална – като всички природни забележителности на острова, а водопадът позволява на туристите да минат зад падащата вода и да направя уникални снимки.
Близо до този водопад е и Глюфрабуи (Скритият водопад). Той се намира между скали, които отразяват шума на водата.
Водопад Глюфрабуи
До величествената гледка на водопада ще стигнете, след като влезете в тесен и тъмен каньон, чийто стени са с тъмнозелен мъх.Казват, че под водите на водопада Скогафос е заровено тайнственото съкровище на викинга Thrasi Thorolfsson, който е бил първият заселник в този район.  Легендата гласи, че той е заровил ковчеже със златни монети. Великолепният водопад Скогафос достига височина 60 м. , а ширината на гребена му- 25 м.
Водопад Скогафос
Една от най-привлекателните за посетителите забележителност тук е почти непрекъснато образуващата се дъга. В зависимост от размера на пръските на Скогафос се образува единична или двойна красива дъга в слънчеви дни.
Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Вдясно от водопада е изградена пътека със стълби към хълма, а това позволява на туристите да се изкачат до самия връх на водопада и да го видят от различна гледка.

Скогафос се е образувал по течението на река Скогара. По нейното течение над Скогафос са се формирали повече от 20 други водопада, които лесно могат да се разгледат с една обиколка по туристическите маршрути.

Преоткрийте чудото Исландия и красивите туристически забележителности на острова чрез Екзотик Холидей – още информация в сайта на туроператора или на телефон 0700 15 500

Материалът Живите картини на Исландия – живописни водопади, ледници и плажове с черен пясък (снимки) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.