България ще получи подкрепата на световно утвърдена консултантска компания за разработване на Стратегия за управление на кризи в туризма

Тенерифе/София. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в 110-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия (ЕТК) и в 106-та Генералната среща на страните членки на ЕТК в Тенерифе от 22 до 24 ноември. На срещата Eвропейската туристическа комисия отбеляза 75 години от учредяването си.

Страната ни е член на Борда на директорите, като мандатът ѝ продължава до края на 2023 г. В рамките на заседанията бяха обсъдени планираните нови инициативи на ЕТК и постигнатото до тук. „Усилията на правителството на България и Министерството на туризма са насочени към използването на всички възможности за промотирането на страната ни като сигурна дестинация и за насърчаване развитието на туризма до пълното му възстановяване до и над равнището на 2019 г.“, заяви зам.-министър Георгиева.

Тя изтъкна, че през летен сезон 2023 вътрешният туризъм е вече над равнището от 2019 г., а входящият туризъм в страната е възстановен на 90%.  Заместник-министър Георгиева посочи също, че е необходимо ЕТК да насочи специално внимание към промотирането на България и страните от Източна Европа, които са пряко засегнати от войната в Украйна и конфликта в Близкия Изток.

В рамките на съвместна инициатива с ЕТК и Европейската комисия, България ще получи подкрепата на световно утвърдена консултантска компания за разработване на Стратегия за управление на кризи в туризма.

Събитието, съорганизирано с Националната туристическа организация на Испания, Turespaña, отбеляза рекордно участие, събирайки лидери от тридесет и три европейски национални туристически организации и министерства, както и асоциирани членове на ETК от частния сектор.

Европейската туристическа комисия е създадена през 1948 г., за да популяризира Европа като дестинация и да защитава позицията на туризма като ключов сектор за поддържане на мира и просперитета на континента. 75 години по-късно ETК със своите 35 държави-членки продължават традицията за сътрудничество за съвместно популяризиране на Европа в чужбина и за стимулиране на прехода към една по-устойчива туристическа екосистема.

Материалът Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в 110-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.