Михаела ЙОРДАНОВА
Велико Търново. Във Велико Търново се провежда дванадесетото издание на есенния празник „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“. Събитието е част от културната програма на старопрестолната ни столица и ежегодно привлича вниманието на хиляди жители на Велико Търново и гости на града.


Десетки занаятчии представят своите ръчно изработени сувенири и домашно приготвени продукти. На място се организират работилници и забавления за малки и големи. За чудесната атмосфера допринасят и културните събития, които са част от инициативата. Празникът започна на 20 септември и ще продължи до събота, включително. В 22.30 часа днес ще има огнено шоу, като огнените атракции ще продължат и утре вечер на ул. „Стефан Стамболов“ и от нея до площад „Самоводска чаршия“, където в 22.40 е началото на огнено шоу „Bright eye“.

Както всяка година, една от основните атракции по време на есенния фестивал е „пъстрата премяна“ на чаршията. Над 1800 метра разноцветни ленти са поставени по продължението на улиците „Георги Сава Раковски“ и „Георги Мамарчев“, за което изказваме специална благодарност на фирма „Екстрапак“. Лентичките са изработени от специален рециклируем материал, който не замърсява околната среда.

На 22 септември (петък) – в 20.15 часа, търновци и гостите на града могат да наблюдават спектакълa „Царевград Търнов – звук и светлина” от площад „Цар Асен“ I (пред АМР „Царевец“).

Материалът Занаятчийският фест „Нощ на Самоводската чаршия“ привлича туристи от цялата страна, празникът забавлява малки и големи е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.