Узбекистан. България има своя глас и директно участие във формирането на политики, проекти и сътрудничества както на държавническо ниво, така и на регионално. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова по време на своето участие в 25-а сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН. Събитието се провежда в периода 16-20 октомври 2023 г. в гр. Самарканд, Република Узбекистан.
„За мен и екипа на Министерството на туризма е приоритетна дейността на Изпълнителния съвет. Това е органът, който взима решения на оперативно ниво и изпълнява решението на Генералната асамблея.“, каза министър Динкова.
Това е петият мандат на България в Съвета, но сегашният ѝ избор е изключителен успех, защото е постигнат в сериозна конкуренция от 11 европейски държави.
„Изборът беше реален и без предначертани условия. Участието ни няма да е формално или да го използваме само за престиж. Ще работим за това по важните за страните членки теми да постигаме ефективни и консенсусни решения.“, уточни Зарица Динкова.
Участието ни в Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023-2027 г. е важен лост за влияние чрез многостранна дипломация и ще ни помогне за по-доброто позициониране на туристическия сектор. По този начин България ще има възможността да работи за утвърждаването си като туристическа дестинация пред международната общност, както и възможност за директен достъп до финансови инструменти и международни програми, които ще подпомогнат развитието на туризма в страната.

Материалът Зарица Динкова: България има своя глас и директно ще участва във формирането на политики, проекти и сътрудничества е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.