Банско. Водят разговори както с представители на турската страна, така и с българското Министерство на външните работи и МВР във връзка с това да бъде облекчен и ускорен процесът на издаване на визи за турските туристи, каза министърът на туризма Зарица Динкова в началото на кръгла маса на тема „Ролята на държавата и туристическите сдружения за увеличаване на двустранния туристопоток между България и Турция“, която се провежда в Банско. В тази връзка Министерство на туризма има идея, която ще бъде предложена и която би трябвало да облекчи издаването на визи, посочи тя, цитирана от БТА.

Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от 22 % на турските туристи, сподели Зарица Динкова. Министърът посочи, че е изключително важно тази тенденция да продължи и да бъде улеснена.

Министърът на туризма изрази надежда, че въздушният Шенген ще даде възможност на онези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната.

Във връзка с туристите от различни страни, министър Динкова коментира, че след кризата с израелския туристически пазар рекламата на българския туризъм веднага е пренасочена към съседните пазари и посочи, че всички гости на България са еднакво важни и ценни.

Кръглата маса се организира от Съюза на туристическия бизнес в Банско и цели да се начертаят целите за развитие за поставяне на едно по-високо ниво за туризма, каза в началото на форума председателят на местния туристически съюз Малин Бистрин. Участници в днешната кръгла маса са представители на туристическия бизнес от Банско и съседните населени места, от Сандански. В нея участва и председателят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, представители на туристическия бизнес и на медиите в Турция.

В началото на срещата заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова каза, че основните проблеми пред туристическия бизнес се знаят, но се търсят постоянни решения „и когато държавата е до нас, тогава имаме надежда, че можем да решим някои от проблемите“. Сашка Въчкова благодари на всички представители на бизнеса, които присъстват на днешната среща и на представителите на концесионера на ски зоната в Банско – „ЮЛЕН“ АД, „защото са една от основната причина да има туризъм в района“.

Във връзка с гостуването в планинския курорт на представители на Република Турция, заместник-кметът на Банско посочи като данни, че през 2023 г. броят на турските туристи е значително по-голям в сравнение с 2022 г. През изминалата година броят на турските туристи е близо 5000, с реализирани над 17 300 нощувки, докато през 2022 г. около 2000 туристи от Турция са посетили Банско, като реализираните нощувки са близо 6300.

Материалът Зарица Динкова: Водят се разговори как да бъде облекчен и ускорен процесът на издаване на визи за турските туристи е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.