„Туроператорите посочват, че редовните линии също са пълни с пристигащи за почивните дни за следващите месеци“, посочи министърът на туризма

София. С екипа ми работим интензивно, за да завършим реформата, с която да подпомогнем превантивно летния ни туризъм. Още през септември започнахме разговори и срещи с представители на бизнеса и на зимните ни курорти, за да се подготвим за сезона. Не съм имала време да планирам почивката си по празниците. Но ако трябва да избирам между чужбина и България – бих предпочела да остана в страната. Мисля, че имаме уникална природа, а освен курортите ни предлагат и много странични услуги – спа и балнео услуги, от които лично аз бих не бих се отказала. Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова тв министърът на туризма Зарица Динкова.

Тя коментира и въпроса дали туристите ще искат да посетят страната ни, виждайки как властите се справят с бедственото положение, предизвикано от снежната буря през последната седмица. „Факт е, че трябва да се справяме и да инвестираме по-добре в превенция, в техника и човешки ресурс. Разбира се, за шест месеца не можем да се справим с всичко, но нашето правителство има мотивацията. Може би фактът, че кабинетът чисто политически е по-диалогичен, ни мотивира повече да преминем към действия  – нещо, от което България много се нуждае”.

Министърът на туризма благодари на спасителните екипи, които са реагирали и са оказали помощ на бедстващите хора, включително на туристи по време на снежното бедствие. „Имам един апел. Все пак да имаме предвид, че туризмът е свързан с физически дейности и активности. Свързан е с известни рискове. Отиваме на почивка с идеята, че ще си изкараме добре, ще имаме свободно време с близките си, ще сме физически активни. Но има рискове. Силите на природата не са за пренебрегване. Нито морето, нито планината. Нека отиваме на почивка като се вслушваме в съветите на експертите, спазваме правилата и маршрутите“, посочи тя.

Министерство на туризма: 21 проекта кандидатстват по процедурата „Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България“

По думите на Динкова след избухването на войната между Израел и „Хамас“ не се е налагало да се предприемат някакви допълнителни мерки по осигуряване на сигурността на израелските туристи, почиващи у нас. „Аз бях в постоянен контакт с посолството ни там и с посланника тук се видяхме много бързо. Уверих го, че България е една сигурна дестинация. Израелските туристи ще продължат да бъдат желани. Той също много положително се изказа за приема от страна на израелските туристи. За тях България е все по-желана и все по-харесвана дестинация. Но с оглед на ситуацията туристите от Израел са доста намалели“, подчерта тя. Но изрази увереност, че при първото успокояване на конфликта, потокът от израелски туристи ще се задържи.

Министърът на туризма обясни, че страната ни има масирани кампании към турския, гръцкия и северномакедонския пазар. „Румъния е един традиционно много добър пазар за нас, не само за летния ни туризъм, но румънските туристи навлизат във все по-далечени части от България, практикуват туризъм от общата ни граница“.

Зарица Динкова: Дадохме ясен знак пред международните си партньори, че България е сигурна дестинация

Динкова подчерта, че по международните доклади, които получаваме, България е сигурна дестинация. „Такива са и вътрешните ни данни за сигурността на градовете ни, защото уикенд туризмът представлява все по-голям и по-голям интерес за чуждестранните туристи. Туроператорите посочват, че редовните линии също са пълни с пристигащи през почивните дни за следващите месеци“, допълни тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Материалът Зарица Динкова: Уикенд туризмът е все по-популярен сред чуждестранните туристи е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.