За първи път в България готвач с 5 звезди Мишлен с авторски клас по време на Биоресткъп

by | Oct 27, 2023 | Uncategorized | 0 comments

София. Този декември светлините на прожекторите ще са насочени към първото издание на Биоресткъп посветено на тема гастрономия и бар култура. В периода между 5 и 7 декември, форумът ще се проведе в София в регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. На едно място ще се съберат професионалисти, лектори и жури от едни от най-добрите в сферата. Отбрани продукти и ексклузивни менюта, както и ноухау  и презентации за последните новости от света на молекулярна кухня и миксология ще бъдат достъпни за българската публика.

За първи път ще има изцяло международно жури, което ще оценява отборно талантите в състезателната програма за готвачи.

Едуард Азуаза – е не само готвач, а готвачът който обучава най-големите звезди на кулинарната сцена на нови техники и структури във висшата молекулярна кухня. До него ще застане Шеф Карл Мампел – майстор сладкар получил признание за световен шампион по сладкарство. В звездното жури е и името на Шеф Ориол Ровира, носител  на отличието „Мишлен“ известен с работата си в концепция от „фермата до масата“. Ориол, готви само с продукти, които произвежда в имението си, със семейна традиция от 600 години. Шеф Диего Гереро – един от най-оригиналните и иновативни готвачи за нашето време, спечелил 4 Мишлен звезди. Известен още с изключителната толерантност към екипа си. Неговият ресторант не работи през уикенда и почивните дни, за да могат служителите да прекарват достатъчно време със семействата си.

Барман номер 1 в света за 2023 ще отсъжда коктейлите. Марк Алварез съчетава професията на барман с обучението си по биологични науки. Само преди дни той взе  приза най-добър в класацията The World’s 50 Best Bars представлявайки своя бар-бижу – SIPS в Барселона.

Доматена ферма е сред най-посещаваните атракции в Исландия

Макс Ла Рока е не по-малко популярен със своя 20 годишен опит като барман и управител в един от най-престижните заведения в Лондон, Рим и Барселона. Посланик, многократен победител и жури в на един най-известните професионални формати за миксология. Към тях добавяме и единственото българското име в журито на Благой Кузмански – сомелиер с дългогодишен опит в САЩ, Великобритания, България и Швейцария.

По време на Биоресткъп, освен голямата надпревара между участниците, ще се проведат още практически авторски мастър класове от журито, както и световно известният Пако Перез носител на 5 Мишлен звезди. „ Горди сме, с възможността  имена от този ранг да могат да споделят последните новости от молекулярната кухня и миксология с българските таланти“. – споделя един от организаторите на формата Петър Петров.Освен състезателната програма за широката аудитория е предвидено експо с отбрани продукти и специално приготвени менюта в зона за хранене.

Очаквайте до дни повече информация за програмата и къде ще бъдат пуснати в продажба билетите за събитието и мастър класовете.

В предаването „Преди Обед“ гостува един от участниците в BIOREST CUP и най-добър готвач за 2022 година – Красимир Баналиев. В рубриката „Да, шеф“ той приготви лаврак с ризото от лимец. Какво разказа той и как да познаете по какво се познава прясната риба можете да видите тук.

GRIFID CHEFS е представен от Иван Иванов, Красимир Баналиев и Димитър Костов.

Иван получава средното си образование във варненската гимназия по туризъм Асен Златаров. След което продължава обучението си в различни кулинарни школи  – “Lenotre”  и Le Cordon Blue” в  Мадрид и Париж с ментори – Виктор Перез , Марк Вака, Патрик Ниьон, и други.Красимир е едва на 23г, а вече е стажувал в ресторант с 2 звезди мишлен, ресторант ,“Kokkeriet“ в Дания с 1 звезда мишлен, ресторант „Speilsalen“ в Норвегия с 1 звезда мишлен и ресторант „Uberfahrt“ Германия с 3 звезди мишлен. През 2019г. печели състезание за най -добър млад готвач на България  2019, а през 2022 най – добър отбор на България за 2022Димитър Костов е стажувал като  сладкар в  “Relais & Châteaux Gutshaus Stolpe” с една звезда мишлен в Германия  с Главен готвач Бьорн Калпеке , Готвач във “Vila Joya” Португалия ресторант с 2 звезди Мишлен с главен готвач  Диетер Кушина, “Grand Hotel Des Bains Kempinski St. Moritz”. Любимо в кужнята му е да създава вкусна храна, а това което не харесва е когато колегите му закъсняват за работа.

Отбор „Грифид“ е един от 12-те отбора готвачи, който ще премерят сили пред погледите на престижно жури – Едуард Азуаза международно признат готвач технолог молекулярна кухня , Диего Гереро с 4 Мишлен звезди, Ориол Ровирa с 1 звезда и Карл Мампел световен шампион сладкар. Биоресткъп ще се проведе от 5-ти до 7-ми декември в център за съвременно изкуство Топлоцентрала. Програмата включва, състезателна програма за бармани и готвачи, практически мастър класове водени от журито. Ексклузивен клас ще проведе специалният гост Пако Перез – носител на 5 Мишлен звезди. Коктейлите ще оценяват – Макс Ла Рока, Марк Алварез NO1 в класацията за 2023г. “50Best Bars of the world “ и сомелиер Благой Кузмански. Презентации, лекции свързани с ХоРеКа бизнеса, експо с подбрани продукти и зона за храна и напитки със специално създадено за събитието меню, са само част от изненадите предвидени от организаторите.

Материалът За първи път в България готвач с 5 звезди Мишлен с авторски клас по време на Биоресткъп е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Written By

About the Author: Maria Ivanova

Maria Ivanova is the Chief Revenue Officer at HSM Bulgaria, bringing over 20 years of expertise in hospitality management and revenue optimization. Her strategic insights and leadership have been instrumental in driving success for numerous partner hotels. Maria is passionate about leveraging technology and data-driven strategies to enhance hotel performance and guest satisfaction.

Related Posts

Хотел в България посреща гостите си с огромна коледна бисквитена къщичка

Хотел в България посреща гостите си с огромна коледна бисквитена къщичка

Банско. Хотел в България от 18 години посреща своите гости за Коледните и Новогодишни празници с огромен и впечатляващ десерт – Коледна бисквитена къщичка. За посрещането на 2024 година Kempinski Hotel Grand Arena Bansko запази традицията си и отново реализира...

read more

Стартира уникален детски конкурс за рисунка „Билките оживяват чрез децата“

Шумен. Инициативата е организирана от „Магията на българската роза“ ООД и цели не само да създаде мост между децата и природата, но и да съчетае силата на приказките, редом с детското творчество. Конкурсът предоставя рядката възможност за деца между 5 и 7 години да...

read more

Предстои организиране на роуд шоу за български туроператори в Йордания

Аман. Предстои организиране на роуд шоу за български туроператори в Йордания. Това стана ясно след среща на посланика на България в Йордания Метин Казак с д-р Абдул Разак Арабият – изпълнителен директор на Борда по туризъм на Йордания. Средно около 10 000 български...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *