Чанкъръ. Илин Димитров беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ от Çankırı Karatekin Üniversitesi в турския град Чанкъръ. Ректорът – проф. д-р Harun ÇİFTÇİ, връчи отличието на бившия министър на туризма за работата му по направленията: туризъм, образование и международни проекти.

Димитров съобщи във фейсбук, че съвместната им дейност е започнала още през 2019 година.

В речта си той засегнал няколко основни точки. Чуждестранните студенти и туристите са най-важните посланици на всяка една страна и част от меката дипломация, а в образованието може да има конкуренция, но най-печеливши са тези, които работят съвместно и в екип. Точно преди честванията на 100 години от основаване на турската република, то това отличие има още по-голяма тежест за мен и го посветих на хората, с които работя. Искрено вярвам, че това е само началото и съвсем скоро ще можем да се похвалим с поредния много значим съвместен образователен проект. В един объркан свят, където властват тик-ток, инстаграм, фейсбук и туитър, то личните отношения ще си останат основна движеща сила, а уважението между хората – крайъгълен камък”, посочва Димитров.

В края на церемонията той е подарил риза от българска народна носия на ректора на университета. Той е поканил всички присъстващи в България на ски, а официалните лица (имаше няколко министъра, ректори, губернатор и народни представители) на посещение в балнео и спа курортите ни, за да опитат туристическия ни продукт.

Материалът Илин Димитров удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на университета в Чанкъръ е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.