Кристиан ИВАНОВ

София. Египет и Йордания са безопасни дестинации за българските туристи, които пътуват с лицензирани туроператори. Това е категоричната позиция на Кайро и Аман по темата за сигурността на тяхна територия. От своя страна българското Министерство на външните работи е прецизирало препоръката си да не се пътува до Египет и Йордания. Тя бе издадена във връзка с ескалиралото напрежение между Израел и „Хамас“. Сега Външно министерство е включило текст, според който препоръката не важи за организирани пътувания до Шарм Ел-Шейх и Хургада в Египет. За Йордания са описани зоните, които не се препоръчва да бъдат посещавани.

Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София заместник-председателят на Управителния съвет на Обединение „Бъдеще за туризма“ Димитър Балтов. Той каза, че решението за промяната е взето след среща в Министерството на туризма с участието на представители на министерствата на външните работи и на транспорта. По думите му „бланкетна препоръка да не се пътува до тези страни е почти абсурдна“. Балтов отбеляза, че във всички страни в Западна Европа предупрежденията се отнасят до конкретни региони и са основно за индивидуалните пътувания.
Посланикът на Египет Халид Ибрахим Емара, който също участва в пресконференцията, изтъкна, че е информирал Министерството на външните работи за позицията на страната му, че препоръката не е основателна. „Към момента има много групи, които пътуват за Египет от различни страни. Девет милиона са бежанците в Египет и към това можем да добавим към голямото население на страната, като цяло всички в Египет се чувстват в безопасност и водят нормален живот“, каза дипломатът. Той посочи, че туризмът в Египет е основан върху съжителството и мира. Дипломатът напомни, че България също е близо до зони на конфликт и отбеляза, че през изминалите години Египет не е отправяла препоръки към гражданите си да не посещават нашата страна или други региони, които са близо до зони на конфликт. Халид Ибрахим Емара съобщи, че за първите девет месеца на годината повече от 14 млн. са били туристи в Египет.
Ръководството на Борда по туризъм на Йордания в писмо, прочетено от Балтов по време на пресконференцията, отбеляза, че страната продължава да бъде безопасна и гостоприемна дестинация за туристите, а ангажиментът й да гарантира безопасността и благосъстоянието на всички посетители остава непоколебим.
Балтов посочи, че след популяризирането на повишаването на индекса на риск за пътуване до тези страни, хората, които са планирали пътуванията си до там, са започнали да се притесняват и част от тях са поискали да ги анулират. „Ние не можем да им възстановим парите и им казваме, че ще спазваме условията по договора, защото става дума единствено за препоръка на Министерството да не се пътува“, посочи Балтов. Той предложи представители на бранша да бъдат включени в работна група по темата, за да бъде секторът част от процеса, а и да е наясно предварително за подобни решения. Актуалната препоръка на МВнР виж тук:

Материалът Кайро и Аман с категорична позиция: Египет и Йордания са безопасни дестинации за туроператорите  е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.