Ларнака. Кипър постигна рекорден годишен пътнически трафик на двете си международни летища, като през 2023 г. през тях са преминали повече от 11,6 млн. души, съобщи БНР. Увеличаване на въздушната свързаност и разширяване на полетните програми на авиокомпаниите влизат в плановете за 2024 г. за развитието на средиземноморската страна като глобална туристическа дестинация.

Броят на летелите до и от Кипър през миналата година е най-доброто постижение в историята на кипърския въздушен транспорт, съобщиха от компанията, управляваща двете международни летища на страната /Hermes Airports/. То е с 3% повече от досегашния рекорд, поставен през предпандемичната 2019 г.

Значителен скок в трафика отбелязва летището в Ларнака. Пристигналите и заминалите през него са с 34% повече в сравнение с 2022 г. В Пафос са обслужени с 12% повече пътници.

България е в групата на 28-те страни, представляващи заедно 66% от общия пътникопоток в Кипър, които са „пазари в подем“, посочиха от компанията. Приносът на страната ни в рекордното постижение е близо 165 000 пътници, което е увеличение с 1% спрямо 2019 г. и с 24% в сравнение с 2022-ра.

Успехът от миналата година е „нов крайъгълен камък, който ще бъде еталон за бъдещето“, заявиха от компанията оператор на летищата.

Материалът Кипър отбелязва рекорден трафик на международните си летища е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.