Ардино. Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан откри новоизградения кът за отдих – наблюдателна площадка над меандрите на язовир „Кърджали“ в местността „Завоя“ край село Рибарци. „Особено ми е приятно в такава хубава среда да открия тази платформа. Оттук се открива невероятна гледка към красивите меандри на язовир Кърджали, късноантичната и средновековна крепост по устието на река Боровица край Дойранци, както и към връх „Бездивен“. В този район има доста обекти, които трябва да се посетят и видят от туристите. Решихме да изградим панорамна площадка за по-голяма бесопасност на посетителите, които преди това слизаха долу до скалите, за да си направят снимки за спомен на фона на меандрите. Тя дава възможност на туристите да се насладят на тази невероятна красота. В най-близко време ще монтираме и далекоглед “, заяви по време на откриването на площадката кметът Изет Шабан.
Той подчерта, че в момента се работи усилено за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) за изграждане на кабинков лифт, който да свързва с. Стар Читак с късноантичната и средновековна крепост. „Предстоят археологически проучвания на крепостта, търсим и финансиране за реставрация и консервация. Предвижда се в района да бъде изградено и ваканционно селище“, каза още Изет Шабан. Той посочи още, че Министерският съвет е одобрил промяна в списъка на общинските пътища. Той се допълва чрез включването на 5-километровата отсечка за Стар читак – Рибарци – Сухово. Промяната ще даде възможност да се кандидатства по проекти и национални програми, както и по програми от Европейския съюз.

„Районът има много силен туристически потенциал. Идеята ни е да го развием. Ние ще продължаваме да изграждаме туристическа инфраструктура на цялата територия на общината. Искаме да пуснем в експлоатация още два обекта – крепостта „Кривус“ край Башево и късноантичната и средновековна крепост по устието на река Боровица“, каза още кметът на общината.

Материалът Кметът на Ардино Изет Шабан откри официално новоизградения кът за отдих с невероятен изглед към меандрите на язовир Кърджали е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.