София. 7500 километра през дъждовните гори и саваните, реките и планините на Амазония. Сам. Без моторизиран транспорт. Там, където джунглата те прегръща, за да намеришистинското щастие. Където законите на живота са прости и безмилостно истински – най-силен е този, който е най-гладен. Това е едно пътуване към себе си.

Ще го изминем заедно с Филип Лхамсурен и неговия филмПрегръдката на Амазония, в петото издание на Ловци на истории на 25 октомври в City Stage София.

Очаква ви една ексклузивна прожекция на филма, но иразговор на живо с неговия автор и главен герой. Защото си заслужава да го слушаш.

Филип Лхамсурен може да бъде определен по много начини – приключенец, пътешественик, писател, човек който винаги си поставя все по-сериозни предизвикателства. Но може най-правилният би бил, че той е човек, който винаги търси връзката с Природата. И го прави там, където тази връзка е най-истинска и чиста. А това означава да обикаля из най-ненаселените, най-непокътнатите и диви кътчета на планетата, из нейните „забравени пътища“, както самият той ги нарича. И в това начинание да е сам, защото така се чувства по-силен.

Първото си голямо пътешествие прави едва 17-годишен, когато през 1997 г. се завръща към корените си в Монголия.В следващите две години там постепенно опознава и навлиза все по-дълбоко в безкрайните смълчани простори на Централна Азия и Южен Сибир, кръстосва степите на кон, често се загубва съзнателно… за да се намери.

10 години по-късно отново се връща в родината си и оцелява през зимата в тайгата в северната част на Монголия при температури под минус 45 градуса. По време на това пътуване изписва няколко тефтера, които по-късно се превръщат в първата му книга „Душата на човека“.

През 2013 г. изминава над 10 000 км с велосипед от Родопите до планината Памир в Централна Азия. По пътя преодолява пустини и планини, болести и размирни райони.Дневникът от това пътуване става основата на следващатаму книга „Забравените пътища“.

Първият опит на Филип да прекоси Южна Америка от запад на изток е през 2015 г., когато тръгва с колело от малко рибарско селище на брега на Тихия океан, изкачва Андите, включително най-високия връх, разположен на екватора –Каямбе (5790 м), след което се спуска в селвата – екваториалната гора на Амазония, и започва да се придвижва по реките с индианско кану и малка надуваема лодка. Почти 2000 км и 3 месеца след началото на експедицията обаче му се налага да я прекрати, след като по-голямата част от екипировката му потъва, ограбен е и е подложен на обстрел.

Той обаче не се отказва от мечтата си и три години по-късно отново е в Амазония. Този път тръгва от най-високата част на амазонската джунгла по горното течение на Рио Негро.Напредва из зеления безкрай с кану, пеша и с велосипед, през места, където човек не е стъпвал, за да достигне половин година по-късно до крайната си цел – брега на Атлантическия океан.

Именно това епично и лично пътуване проследява филмът Прегръдката на Амазония . Без излишен патос, но много истински продукцията документира страха ивъзторга, спокойствието и неизказаното щастие на Филип по пътя. Ставаме свидетели на борбата, но и на сливането му със стихиите, на срещите с диви животни и местните жители, за които наглед опасната и негостоприемна Амазония е дом като всеки друг, но и на безмилостното ѝ експлоатиране, което застрашава нейното съществуване. В заснемането на филма и в цялото приключение неоценима помощ на Филип оказва фотографът Румен Койнов, който отдавна живее там и на предварително определени точки по маршрута доставя на пътешественика следващото задвижвано само с човешка сила превозно средство, което ще му е нужно.

Във филма Филип споделя: „Когато си опрял тялото си, душата си, духа си в природата, когато си обгърнат от нея, падат всички маски и истинското ти лице се оголва.Това е истинската прегръдка. Това е прегръдката на Амазония“.

След края на прожекцията всеки от вас ще може да зададе своите въпроси към Филип и да се докосне до неподправената мъдрост, бликаща от философията му за живота и от неговите истории. А добрите истории трябва да се споделят, защото носят скъпоценните камъни на вдъхновението, което прави и всички нас по-добри. И ни показват, че невъзможното е такова само в главите ни.

25 октомври 2023 г., 19 ч., City Stage София

Билети на inglobo.bg (в продажба от 3 октомври 2023 г.)
Early Bird (до 15 октомври 2023 г.) – 25 лв.
Bird on time (от 16 октомври 2023 г.) – 33 лв.
Билети в деня на събитието на място – 35 лв.

 

Повече информация за филма:
„Прегръдката на Амазония“, 2020 г., 1:36 ч.
Автор и продуцент: Филип Лхамсурен
Главен оператор и логистика на терен: Румен Койнов
Режисьор: Мария Дамянова
Оператори: Филип Лхамсурен и Димитър Захариев
Монтаж: Петя Димитрова
Цветни корекции: Ани Божилова
Графика: Калин Радков и Биляна Савова
Музика: Филип Лхамсурен и Валери Шолевски – Ogonek

 

Материалът Ловци на истории #5: „Прегръдката на Амазония“ – на 25 октомври в City Stage Sofia е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.