Париж. Лувърът обяви, че ще увеличи цената на входния билет шест месеца преди Олимпийските игри в Париж, когато се очаква градът да посрещне доста повече туристи от обичайното, предадоха АФП и Ройтерс.

От 15 януари входът става 22 евро, след като от 2017 г. насам струваше 17 евро.

Това увеличение от 29 процента е съпоставимо с 30-процентната инфлация за същия период, показва индексът на потребителските цени INSEE, цитиран от АФП и БТА.

Лувърът е най-посещаваният музей в света, разполага с 86 000 кв. метра площ, отворена за посетители, и е привлякъл 7,2 милиона посетители през 2022 г.

Според годишния доклад приходите от продажба на билети възлизат на 76,5 милиона евро през миналата година. Това покрива само една четвърт от оперативните разходи, а останалата част се финансира от Министерството на културата и други източници, включително от спонсори, припомня АФП.

В прессъобщение от музея подчертават, че „повече от половината от всички френски посетители влизат безплатно“. Входът е безплатен за лица под 25 години, безработни, хора на минимални социални помощи, хора с увреждания и техните настойници, учители, специалисти от областта на културата и журналисти.

От очакваните 8,7 милиона посетители през 2023 г. 3,6 милиона (41%) няма да са платили за входен билет, сочат очакванията на ръководството на Лувъра.

В следващите години музеят се надява да финансира проект за отваряне на втори вход в допълнение към този под Пирамидата, действащ от 1988 г. Той ще бъде откъм източната фасада, на нивото на метростанцията „Лувър-Риволи“. Не е ясно колко ще струва, нито кога ще бъде направен. Лувърът продължава и да обогатява колекциите.

Олимпийските игри в Париж трябва да се състоят от 26 юли до 11 август 2024 г.

Материалът Лувърът повишава цената на входния билет е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.