Собственикът на Premio Travel Мартин Пашингер е сред най-подходящите събеседници, когато става дума за Дубай и Абу Даби, модерни туристически дестинации, които привличат милиони гости всяка година. Мартин с удоволствие споделя свои лични впечатления от емирствата, специално за читателите на Bgtourism.bg.

– Г-н Пашингер, вероятно е минало доста време от това пътуване, но какви бяха вашите впечатления от първия път, когато посетихте Обединените арабски емирства (ОАЕ)?
– Спомням си много добре моето първо пътуване в ОАЕ, беше в Дубай преди 15 години, в периода около Рамадан. Беше наистина впечатляващо, но и доста различно от това, което в момента може да се види. Сега идвам поне два пъти в годината в ОАЕ и в Дубай, всеки път виждам нещо ново. Това е място, което се развива с невероятно бързи темпове. И Дубай, и столицата на емирствата Абу Даби, са ярък пример за огромния напредък, който може да бъде постигнат от едно общество в изключително кратки срокове. Когато бях за първи път в ОАЕ имаше доста по-малко неща, за които да се разказва. Днес картината е много, много по-различна.

– Ако трябва да поканите свой приятел да посети Емирствата, какво бихте му казал?
– Това е много забавен въпрос, защото аз наистина бях в Дубай с много добър мой приятел през месец май тази година. Вижте, мнозина в Европа имат неправилна представа за ОАЕ, за Дубай. Има хора, които все още си мислят, че това е място, където обществото е консервативно, а жените не могат да се обличат като в Европа.
Едва, когато дойдат тук и се убедят с очите си какво предлагат Емирствата, нещата се променят. Разбира се, хората в ОАЕ държат на своята религия, култура и идентичност. Но и всеки може да живее своя живот. Тук съжителстват в мир и уважение хора от много различни раси и националности.

– Кои са местата в Абу Даби и Дубай, които задължително показвате на вашите гости?
– Емирствата са магическо място, което е обърнато към бъдещето. Когато сме в Абу Даби показвам на моите приятели Бялата джамия, Президентския дворец… В Дубай – разбира се, Бурж халифа, Музеят на бъдещето. Запознавам ги с местните традиции. Това променя мнението на хората, които не са познавали отблизо животът в ОАЕ. Да не забравяме, и че в Дубай е създадено Министерство на щастието, това едва ли е случайно!
Хората тук са много гостоприемни и отворени към света, но е нужно да се подходи с нужното уважение към тях. Сигурен съм, че от гледна точка на туризма, ОАЕ ще продължат да се развиват и ще стават все по-значима дестинация. На всеки, който все още не е посетил Дубай бих казал: Ела, и виж бъдещето.

Разговаря Кристиан ИВАНОВ

Материалът Мартин Пашингер, Premio Travel: Елате в Дубай и вижте бъдещето, неслучайно в емирството работи Министерство на щастието! е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.