София. Министерството на външните работи излезе със съобщение, с което препоръчва на българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел до промяна в нивото на терористична заплаха, а намиращите се вече в столицата Брюксел – да се въздържат от ненужни придвижвания в рамките на града и да бъдат изключително предпазливи, когато се намират на публични места.

Вчера в Брюксел въоръжен мъж е открил стрелба срещу група шведски футболни фенове, като е убил двама от тях. Заподозреният извършител на нападението е бил неутрализиран по време на полицейска акция тази сутрин.

Към момента нивото на терористичната заплаха в Брюксел е повишено до най-висока степен. В останалата част на страната нивото също е повишено, но с една степен по-ниско. Компетентните белгийски власти отправят призив за повишена бдителност и да се избягват ненужни пътувания.

Развитието на ситуацията и нивото на заплаха, както и препоръките за поведение на гражданите, могат да бъдат следени в реално време на сайта на белгийския Национален кризисен център (на френски, нидерландски, немски и английски език) на адрес https://centredecrise.be/fr/newsroom/fusillade-bruxelles.

При нужда от съдействие, българските граждани в Белгия могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в гр. Брюксел на тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66 и дежурен телефон в извънработно време: 32 473 981 042, както и на адрес: Embassy.Brussels@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg  .

В същото време във връзка с постъпили в Министерството на външните работи запитвания, МВнР използва възможността да поясни, че покачването на индекса на риск при пътуване до съседните на Израел държави, е необходима превантивна мярка, която се обуславя от изключителната динамика на събитията в региона и потенциалното им отражение върху ситуацията по сигурността в съседните на Израел държави. Засега обстановката не предполага промени единствено по отношение на организираните групови пътувания, осъществявани с чартърни полети до курортите в Шарм Ел-Шейх и Хургада, които обаче следва да отчитат риска от евентуална внезапна промяна на ситуацията.

Предприетата от МВнР мярка има за цел единствено и само да допринесе в оптимална степен за безопасността, здравето и живота на българските граждани, които плануват пътувания към въпросните дестинации.

Материалът МВнР: Българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.