София. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на туризма Зарица Динкова се срещнаха с директора „Гражданска авиация“ за Европа и Азия на корпорацията „Боинг“ Марио Ебсим и представители на Американската търговска камара. Основна тема на разговорите бе намиране на ефективни решения и възможности за развитието на авиационната индустрия и туризма в България.

„Увеличаването на авиокомпаниите които оперират от и до България е от голямо значение за развитието на авиоиндустрията в нашата страна“, заяви министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че насърчаването на авиокомпаниите да разработват далечни дестинации, в които живеят много българи или имат интерес да пътуват до там ще даде сериозен тласък на авиационния сектор и ще увеличи броя на пътуващите. „При желание от страна на въздушен превозвач да изпълнява редовни полети между България и САЩ, незабавно ще бъдат предприети всички необходими стъпки за осъществяването на директна въздушна свързаност между двете страни“, изтъкна министър Георги Гвоздейков.

България е страна по всеобхватното Споразумение за въздушен транспорт между Европейската общност и САЩ, премахващо всички търговски бариери за полети между който и да е пункт в Европейския съюз до който и да е пункт на територията на САЩ. Пазарът на въздушните услуги между САЩ и ЕС, в т.ч. и България, е напълно либерализиран.

Материалът Министрите Гвоздейков и Динкова обсъдиха с представители на Боинг за развитието на авиационната индустрия и туризма е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.