София. Наградите „Най-добрите хижи и заслони за 2023 г.“ бяха раздадени в кино „Люмиер“ в София, съобщи БТА. „Хижа на годината“ е избирана всяка година от 70-те години насам от ръководството на Българския туристически съюз (БТС). Бяха раздадени награди в осем категории: „най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп“; „най-добра хижа без автомобилен/лифт достъп“; „най-добър стопанисван заслон“; „най-добър нестопанисван заслон“; „хижа с най-добра кухня“; „най-чиста хижа“; „хижа с най-устойчиви еко практики“, „рестарт на хижа“. Победителите бяха избрани от общо 70 номинирани хижи. Те бяха определени от 25 242 гласа, които легитимират тазгодишни награди.

Председателят на БТС Венцислав Венев каза в началото на церемонията, че е важно да се почитат хижарите. Той изтъкна, че те освен домакини на хижите са и готвачи, камериери, снабдители, спасители, планински водачи, както и не последно място аниматори. „Ние пребиваме в планината на отдих и изпитваме една голяма емоция. Част от тази емоция ние я имаме благодарение на тези хора“, заяви Венев. Той представи и новия екип на Българския туристически съюз.

Победител в „най-младата“ категория „рестарт на хижа“ е хижа „Белмекен„. В следващата категория – „хижа с най-добра кухня“ победил хижа „Момчил юнак„. Заслон „Спано поле“ е победител в категорията за „най-добър стопанисван заслон“. В категорията „най-добър нестопанисван заслон“ победител е заслон „Велийца„.

Хижа „Беласица“ бе определена за най-чистата. Хижа „Амбарица“ е победител в категорията „хижа с най-устойчиви еко практики“.

Победител в категорията „най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп“ е „Партизанска песен„. В другата категория – „за най-добра хижа без автомобилен/лифт достъп“, спечели хижа „Мазалат„.

Материалът Наградиха най-добрите хижи и заслони в България за 2023 година е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.