Пловдив. Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, която цели да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Идеята на организаторите е празникът да се утвърди като значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и насочи различни групи потребители към българското вино.

Последният за 2023 г. фестивал – URBAN WINE FEST – Plovdiv 2023 се състоя този уикенд в центъра на Пловдив, шатрите бяха разположени върху надлеза над ул. Гладстон. Винени любители от Пловдив и гости на града имаха възможността да се запознаят с над 40 вина от 17 местни сортове, представени от винени експерти на Българска Асоциация на Винените Професионалисти BAWP, както и да се насладят на вкусна улична храна на Бар Самар на колела, Regi’s_Street_Food на Шеф Бадев и Vino&Tapas, Dondukov 38. За празничното настроение допринесоха вълшебните звуци на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев и подбраната музика от DJ Manev.

 

Фестивалът бе открит от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и Живко Енчев – учредител и председател на УС на Българската асоциация на винените професионалисти.

„Щастлив съм, че за поредна година имаме възможността да си сътрудничим с БАВП. Знаете, че Пловдив е древен град с много култура и история, но това, което правим, е добра отправна точка за посетителите. Целта е туристът да може да съчетае посещение на богатото културно наследство и многото събития с хубавото вино“, каза на откриването Пламен Панов. Той припомни, че Пловдив спечели 4-то място в генералната класация „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations и зае 1-во място в 3 категории, едната от които  „Най-добри винени дестинации в Европа“.

„Вила Флавия“ пази съкровище на Пловдив

Една от причините за това е, че Община Пловдив заедно с туристическия бранш инвестира много в това да популяризира винения туризъм. Събитието днес е една заявка, че продължаваме да поддържаме тази първа позиция по един изключителен начин„, каза още Пламен Панов.

Не случайно Пловдив е избран да бъде последен като домакин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Това е и причината точно Димитровден, 26-и октомври да бъде избран за празник на българското вино и Международен ден на мавруда. Празникът се отбелязва за четвърта поредна година.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 год.

Материалът Над 40 вина от 17 местни сортове опитаха посетителите на URBAN WINE FEST – Plovdiv 2023 през уикенда е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.