София. Във връзка с политическата криза в Близкия изток Националният Борд по Туризъм предлага на Министерството на туризма създаване на комуникационен щаб от подготвени експерти, които са способни адекватно, интелигентно и професионално да комуникират по темата в защита на обществения интерес. Писмото е изпратено до Зарица Динкова – министър на туризма, Ертен Анисова – председател на Комисията по туризъм в 49-ото НС и до Валентин Тончев – председател на Комисията по прякото участие на гражданите и Взаимодействието с гражданското общество в 49-ото НС.

“Националният Борд по Туризъм следи с тревога развитието на конфликта в Близкия изток в резултат на терористичната атака към Израел от 7 Октомври 2023 г. На лице е тенденция за задълбочаване на напрежението и разширяване на периметъра от засегнатите страни чрез провокации към Белгия, Франция, Германия, Турция и други.
За съжаление до този момент Министерството на туризма не е инициирало провеждане на Заседание на Националния съвет по туризъм или работна среща, на която да бъде обсъдено развитието на кризата от гледна точка на интересите и проблемите на българския туристически бизнес”, гласи писмото.
“Сигурността е фондаментална предпоставка за туристическата индустрия и тази политическа конфронтация има пряко негативно отражение към нормалните процеси, свързани с индивидуалните и организирани пътувания. Туристическият сектор в България вече е засегнат двупосочно развиващата се проблемна ситуация: от една страна -практическата невъзможност да бъдат осъществени планираните пътувания на израелски туристи към България и от друга страна – несигурността на българските граждани по отношение на планираните пътувания към страните от засегнатия регион.
Националният Борд по Туризъм предлага на Министерството на туризма създаване на комуникационен щаб от подготвени експерти, които са способни адекватно, интелигентно и професионално да комуникират по темата в защита на обществения интерес”, казват още от НБТ.
Предложението се подкрепя и от техните асоциирани партньори: Българска Асоциация на Заведенията, Българско Конгресно Бюро и Българска Туристическа Камара.
Националният Борд по Туризъм посочва, че е най-голямата работодателска организация в сектор Туризъм и представлява обединеният интерес на основни инвеститори в областта на туристическата индустрия и свързаните с нея отрасли в икономиката.
Националният Борд по Туризъм е конструктивен партньор и взаимодейства с всички държавни институции, които имат отношение към формиране на национална туристическа политика, стратегия и съответна законова регламентация за развитието на туристическата индустрия в България.
Националният Борд по Туризъм е член на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ, „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“.
Националният Борд по Туризъм също така е и единствената българска организация член на UNWTO, Световната организация по туризъм към ООН.

Материалът НБТ предлага на Министерството на туризма създаване на комуникационен щаб от подготвени експерти е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.