София. Нашият туризъм е част от българската външна политика. Вие давате лицето на страната пред милиони европейски граждани всяка година и имате съществен дял в успехите на България. Това заяви във видеообръщение премиерът на България акад. Николай Денков по време на церемонията на осмите Годишни награди на Министерството на туризма.

„Искрено се надявам, че след няколко дни ще може да се поздравим с голяма новина – България за стане част от Шенгенското пространство. Това ще премахне огромна пречка пред българския туризъм и само от качеството на вашата и нашата работа ще зависи следващата година да бъде още по-успешна“, добави министър-председателят.

Цялото слово на министър-председателя може да чуете тук.


https://bgtourism.bg/wp-content/uploads/2023/12/New-Recording-42.m4a

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, изпрати поздравителен адрес, в който отбеляза, че заедно с министерството на туризма говорят в един глас за създаването и утвърждаването на Бранд България. „Важно е за създаването на националния бранд координацията с външната политика. Това включва и съвместни дейности по европейски програми и инициативи, добавяне на нови стратегически партньори и утвърждаване на бранда с помощта на международна организация като ЮНЕСКО. Създаването на комуникационна стратегия и единен културен календар на България са ключова стъпка за развитието на регионите и устойчивия културен туризъм“, споделя вицепремиерът Мария Габриел.

Цялото слово на вицепремиера, прочетено от Аделина Радева, може да чуете тук.

https://bgtourism.bg/wp-content/uploads/2023/12/New-Recording-45.m4a

В емоционална реч домакинът на събитието – министър Зарица Динкова посочи, че сектор „Туризъм“ е визитката на страната ни и общите усилия ще отключат силата на българския туризъм – гостоприемство, автентичност, култура, археология, кулинария.

За първи път на церемонията присъстваха всички министри на туризма, които през годините са оглавявали институцията, както и Ертен Анисова – председател на комисията по туризъм в парламента. Сред гостите бяха посланици и представители на чужди дипломатически мисии у нас.

Христина Христова от БНТ – едно от най-арките лица в телевизионния ефир, връчи отличието на Bgtourism.bg в категорията за журналистически материал в онлайн медия за 2023 г.

Припомняме ви, че Кристиан Иванов от Bgtourism.bg получи голямата награда за журналистически материал в онлайн медия. Собственикът на Bgtourism.bg – Руслан Йорданов, беше отличен със специална награда за цялостен принос за развитието на български туризъм.

Специални отличия от министър Динкова получиха още: „Албена“ АД – за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма; Благой Рагин – почетен председател на БХРА – за цялостен принос в развитието на туризма; д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм – за принос в развитието на спа и уелнес туризма в България; „Йеттел България“ ЕАД и Umni.bg – за иновации в туризма; Меглена Плугчиева, посланик на дестинация България за германския, австрийския и швейцарския пазар; „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско“ – за международни постижения и иновации в туризма.

Дует Ритон изпълниха едни от най-емблематичните си песни в нощта на годишните награди в областта на туризма

Ето и всички носители на наградите на Министерството на туризма за 2023 г.

ПРОФЕСИОНАЛНИ КАТЕГОРИИ

Туристическа атракция /обект/събитие за 2023 г.
Туристически комплекс „Ханът“, с. Неофит Рилски

Специализиран туризъм за 2023 г.
Бългериън Голф Турс (Bulgarian Golf Tours)

Туристическа дестинация за 2023 г.
Село Неофит Рилски

Иновация за 2023 г.
Юртов къмпинг „Наедно“, с. Неофит Рилски

Носителите на годишните награди на Министерството на туризма получават Златна роза – символ на България

ХУДОЖЕСТВЕНИ КАТЕГОРИИ

Журналистически материал на тема туризъм в България за 2023 г. в печатна медия
Огромният потенциал на селския туризъм в България

Журналистически материал на тема туризъм в България за 2023 г. в телевизия
Първото плаване на български кораб до Антарктика

Журналистически материал на тема туризъм в България за 2023 г. в онлайн медия
Лятната магия на българските планини

Публикация на тема туризъм в България за 2023 г. в интернет блог
88 Забележителности и идеи около София

„Изборът на българите“ – 2023 г.

Крепост Овеч , гр. Провадия

Материалът Николай Денков: Нашият туризъм е част от българската външна политика (снимки+аудио) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.