Ивайло МИРЧЕВ
Лъки.
Община Лъки е едно от местата в Родопите, в които възможностите за пешеходен туризъм са изключително много. Кръстова гора, Караджов камък, Комин дере, махалите, накацали над красивото миньорско градче са само част от десетките възможности за кратки, средни или дълги туристически преходи.

“В община Лъки има половин дузина екопътеки с прилежащата им инфраструктура. Важно е, тези пешеходни маршрути да бъдат обезпечени и с туристическа маркировка, съгласно действащия Правилник за маркиране. Даваме информация на туристите за дължината на маршрутите, за положителната и отрицателна денивелация, за приблизителното време за преминаване, така че, всеки да направи свой избор за пешеходно планинско приключение на база на своите сили и подготвеност”, споделя кметът на община Лъки инж. Валентин Симеонов.

“Нашата община е прочута с чистата си храна, чистият си въздух и чистата храна. Увеличават се и къщите за гости, което ни дава увереност, че вървим в правилната посока. Пешеходният туризъм е най-естествената добавка и завършек на изброените неща. Гостоприемството, водата, въздухът, храната и движението в красив планински панорамен терен – достъпни за туристите от цяла България. Това е нашата цел”, допълва още инж. Симеонов.

Към момента напълно маркирани са две от екопътеките в общината. Това са екопътека “Дългите блата” и екопътека “Кръстова гора – село Белица”. Стотици туристи вече преминава по тези красиви маршрути, а интересът към тях се увеличава.

Посетете община Лъки и се насладете на нейните красиви пътеки, величествени гледки и разкази за любов и вяра.

Материалът Община Лъки инвестира в пешеходния туризъм е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.