Кайро. Великите пирамиди в Гиза – една от най-големите мистерии на Египет и на света, са част от програмата „Три континента“ на круизната компания Celestyal. Българските туристи могат да докоснат трите големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят.
Пирамидите са заобиколени от десетки други археологически обекти – гробища и отделни гробници и мастаби, няколко храма и монументалната статуя, известна като Големия сфинкс. Най-голямата от тях е Хеопсовата пирамида, разположена в северната част на комплекса, известна е като Голямата пирамида или Пирамидата на Хуфу. С първоначална височина 146,5 m и ширина на основата 230,4 m, в продължение на 3 800 години Хеопсовата пирамида е най-високото изкуствено съоръжение в света. Макар че е сравнително добре запазена, днес пирамидата е висока едва 138,8 m – липсва върхът, както и външната каменна облицовка, използвана за строителството на сгради в близкия град Кайро.
Малко по-малка е Пирамидата на Хефрен, намираща се на около 500 m на югозапад. Последната от трите големи пирамиди е Пирамидата на Микерин, която е значително по-малка и се намира на около 500 m югозападно от тази на Хефрен. Освен трите големи пирамиди, комплексът включва и няколко значително по-малки, често наричани „пирамиди на цариците“ – три пирамиди на изток от Хеопсовата, една на юг от Хефреновата и три на юг от Микериновата.
Програмата включва и посещение на Египетския музей – най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет.
Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад Тахрир и е построена през 1900 г. в неокласически стил по проект на френския архитект Марсел Дюнон. Откриването на музея е през 1902 г.
Най-интересна за българските туристи, а и за гостите от цял свят, е галерията на втория етаж, посветена на съкровищата на фараона момче Тутанкамон. Други се отправят по най-прекия път към залата с мумиите. Един от главните експонати е посмъртната маска на Тутанкамон.

Материалът Пирамидите в Египет са част от програмата „Три континента“ на круизната компания Celestyal е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.