Видин. България е сред водещите дестинации за 2023 г. в списъка на популярния туристически пътеводител Lonely Planet. „Поредицата от драматични крепости и селища по древната граница на Римската империя – „Дунавският лимес“ е номинирана за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 2024 г.

Макар че защитата на световната организация ще обхване забележителности в 4 държави, българският отрязък е може би най-впечатляващ, тъй като до много от местата може да се стигне с колело или по пътека, която следва течението на р. Дунав, а всеки може да ги посети безплатно“, препоръчва гидът, цитиран от БНР.

Изданието препоръчва туристите да посетят дестинацията през април, преди да настъпят летните горещини, и да разгледат част от 460-километровата колоездачна пътека Дунав Ултра, която следва река Дунав през България чак до Черно море. Изданието отличава най-вече крепостта „Баба Вида“ във Видин и археологическите проучвания на римското пристанище „Сексагинта приста“ в Русе. Българските старини са в категорията „стойност“, в която попадат Полша, американският Северозапад, френската област Нормандия, Египет и др.

Материалът Популярният туристически пътеводител Lonely Planet включи България сред водещите дестинации за 2024 г. е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.