Букурещ. Румънският парламент прие, че от 2024 г. празникът на Кръщението Господне (6 януари – Йордановден) и денят на Свети Йоан Кръстител (7 януари – Ивановден) стават неработни дни, съобщи специализираното издании за новини от България и Румъния MyRo.Biz.

Освен тях в края на изтеклата вече година румънското правителството реши, че през новата година държавните служители няма да работят на 2 май, 16 август и 27 декември и по този начин образуват няколко по-дължи уикенда. Кабинетът изрично посочва, че това няма да важи за кадрите на съдебната система, а останалите чиновници ще компенсират почивките с удължено работно време (съответно до 31 май за 2 май, до 30 август за 16 август и до 31 януари 2025 за 27 декември).

Работещите ще разполагат с 3 по-дълги почивки

Очаква се граничните пунктове в Румъния в началото на май да работят на пълни обороти, когато се пада първата по-дълга почивка: почивният 2 май е четвъртък, между два други официални празника: 1 май – Ден на труда (сряда) и 3 май – Разпети петък (петък). В неделя, 5 май, е православният Великден, а в понеделник, 6 май, е вторият ден от Великден. Така се получава 6-дневна ваканция.

Вторият пакет почивни дни ще бъде през август: 16 август се пада в петък, точно след Голяма Богородица, който е четвъртък и е официален празник в Румъния. Заедно с уикенда това ще даде на работниците 4 почивни дни.

Тя направи Румъния по-разпознаваема в България, кореспондентът на БТА – Мартина Ганчева, е на най-важните събития и места в северната ни съседка

Третата кратка ваканция ще бъде в края на годината – двата дни на Коледа (25 и 26 декември) се падат съответно в сряда и четвъртък. Към тях се добавя петък, 27 декември, и така се събират 5 неработни дни.

Кои са румънските официални празници и кога се падат те:

1 януари – Нова година (понеделник)

2 януари – Денят след Нова година (вторник)

6 януари – Богоявление (събота)

7 януари – Ден на Свети Йоан (неделя)

24 януари – Ден на Румънското княжество (сряда)

1 май – Ден на труда (сряда)

3 май – Разпети петък (петък)

5 май – Православен Великден (неделя)

6 май – Великденска неделя

1 юни – Ден на детето (събота)

23 юни – Петдесетница (неделя)

24 юни – Светли понеделник (понеделник)

15 август – Успение Богородично (четвъртък)

30 ноември – Андреевден (събота)

1 декември – Ден на обедиенението (неделя)

25 декември – Коледа (сряда)

26 декември – Рождество Христово (четвъртък)

Материалът Почивните дни в Румъния през 2024 г. – два нови неработни дни, държавните служители получават 3 дни допълнително е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.