Тел Авив. 56 българи прекараха нощта на летището на Терминал 1 в Тел Авив. Те очакват правителственият самолет да ги прибере. В същото време тази сутрин у нас кацна редовен полет на България Еър  след началото на ескалацията на напрежението между Израел и Палестина.

Снимки Иван Иванов

“Направиха списъци. Всички сме добре и очакваме с нетърпение правителствения самолет, който да ни прибере”, разказа пред Bgtourism.bg Иван Иванов, който е част от групата. Той отново направи и ни изпрати снимки за ситуацията на летището, където сънародниците пренощуваха. Българите благодариха на всички медии, които дадоха гласност. С полета ще се приберат още сънародници, които са потърсили помощ и желаят да се приберат у дома.

От първо лице в Израел: 56 българи са блокирани на летището в Тел Авив (снимки)

Кабинетът подготви вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Правителственият „Еърбъс“ излетя за Тел Авив в 6 часа тази сутрин, веднага след получаване на разрешение от израелските власти.

По-рано в събота вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, така че да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

На борда на правителствения самолет в Тел Авив българите посреща министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

На летището в София сънародниците ни ще бъдат посрещнати от Мария Габриел.

Материалът Правителственият „Еърбъс“ евакуира българите от Израел е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.