Карлови Вари. Обучение, комуникация и нови партньорства. Това са трите акцента, които маркира проф. Тодорка Костадинова – зам.-ректор на Медицинския университет във Варна и член на Борда на директорите на Европейската асоциация по здравен мениджмънт в Брюксел, по време на своята презентация „Новите партньорства и възможности за работа със заинтересованите страни“ на 27-ия конгрес на Европейската СПА асоциация в Карлови Вари.

„Трябва да сме заедно в мисията си повече млади хора да се ориентират за кариерно развитие в областта на СПА и Медикъл/СПА. Необходимо е да направим връзката между организациите, които се занимават изцяло със здравеопазване, с университетите, които обучават медицинските специалисти, със СПА организациите – примерно като БУБСПА, ЕСПА или конкретно бизнес организациите, които предоставят тези услуги. Тук говорим за начина, по който трябва да осъществяваме комуникацията помежду си, за да работим с младите хора от гледна точка на медицинските специалисти. Важно е как да работим заедно с нашите колеги в такива кариерни центрове, които да подготвят и покажат на бъдещите млади лекари, медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевти и др., какво би било тяхното работно място, ако се ориентират към СПА и Медикъл/СПА“, каза проф. Костадинова.

Започна конгресът на Европейската СПА асоциация (снимки)

Тя посочи, че в Европейската асоциация по здравен мениджмънт са се заели да промотират и да свържат колегите си в СПА областта с колегите, които работят в сектора по здравеопазване. Костадинова представи предизвикателставата, които стоят както пред лидерите, така и пред тези, които обучават или предоставят услуги – как да намерят общата точка и начин на работа, за да постигнат тази комплексна и много полезна цел, която може да реши недостига на кадрите в областта.

137 души се събраха в Карлови Вари за рекорд за най-много хора, пиещи лековита минерална вода едновременно

Експертът запозна присъстващите с проект, в който участват почти всички европейски страни. „Той е за подготовката и тренинг програми за едно по-високо ниво – в рамките на дигитализацията, в рамките на зелените политики – всички модерни теми, които днес разглеждаме, те са за хората, които работят в здравеопазването и тук даваме ноу хау, една възможност да ги направим в областта на туризма – в СПА и Медикъл/СПА. Това ще бъде една изключително добра възможност и всички да говорят на един език. Този проект продължава до края на 2025/2026 г. и ще завърши с публикуване на стратегия на европейско ниво за новите умения, знания и компетентности, които са нужни в здравеопазването. Екипите от Медицински университет – Варна, заедно с европейските си партньори, включително ЕСПА, ще продължат да работят за обучение на интердисциплинарни екипи за здравен и Медикъл/СПА туризъм.“, добави проф. Костадинова.

Материалът Проф. Костадинова: Нашата мисия е с обучения, комуникация и партньорства да привлечем повече млади хора да изберат за кариера СПА и Медикъл/СПА индустрията е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.