Банско. Град Банско беше домакин на първия изнесен дискусионен форум на Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС, който се състоя на Студентския празник 8 декември. Събитието постави акцент върху темата „Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм“.

Рила-Пирин е един от деветте туристически района в България, за които са създадени организации за управление на туристически район (ОУТР). В неговата територия се включват общини от 4 административни области – Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и София. Така в състава на туристическия район се включат общини от области, които не граничат помежду си, но имат общи туристически продукти и могат да ги развиват заедно. В организацията членуват всички 23 общини на територията на района – 14 от област Благоевград, 5 от Кюстендил, 3 от Софийска област и 1 от Пазарджик. Това показва висока ангажираност на всички в района и приоритетното място на туризма за местните икономики. Включването на общини от различни административни области създава потенциал за развитие на общи туристически продукти с други туристически райони в съседство. Водещите, утвърдени и разпознаваеми локации в Рило-Пиринския туристически район за здравен туризъм във всичките му форми – балнеотуризъм, СПА и уелнес туризъм – са Благоевград, Банско, Гърмен, Добринище, Дупница, Костенец, Сандански и Сапарева баня.

„Една от основните цели в общата политика на Катедрата е да работим за развитие на Бранд България като здравна дестинация в четири сезона и да помагаме за изявата на туристическите райони и локации, които имат голям потенциал за развитие на здравен туризъм“, заяви при откриването на форума проф. д-р Мариана Янева – ръководител на Катедра „Икономика на туризма“. По думите ѝ е крайно време да престанем да комуникираме туризма като летен и зимен и да започнем да говорим за четирисезонен туристически продукт с фокус върху здравния туризъм.

Специален гост на дискусионния форум беше кметът на Община Банско Стойчо Баненски, според когото такива форуми и събития са бъдещето и трябва да бъдат приемани като възможност за обсъждане на идеи и решения за развитие на града и целия район. По думите му Общината ще бъде добър домакин, партньор и съмишленик в реализирането на дискусионни срещи и надграждане на добрата основа, която имат курортът и район Рила-Пирин. „Администрацията ще се вслушва в гласа на бизнеса, ще се обсъждат всички идеи и ще се взимат съвместни решения с голяма представителност на бизнеса“, подчерта кметът.

Според него е много важно да говорим за туризъм в четири сезона, като здравният туризъм е една от възможностите район Рила-Пирин да развие целогодишен туристически продукт. Трябва да се използва потенциалът в сегмента на туристите, които идват в района и не стоят само на едно място, а уплътняват времето си, активни са и посещават много туристически места в рамките на няколко дни. На фона на това трябва да се мисли в посока развитие на туристическия продукт, така че да отговори на тези тенденции и да се възползва от възможностите на есенния и пролетния сезон с фокус върху здравния туризъм, смята Стойчо Баненски.

Домакините на дискусионния форум доц. д-р Ася Панджерова и Димитър Кръстев – управляващи директори на Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, посочиха, че събитието е естествено продължение на срещата в Банско с представители на институциите, всички местни власти и бизнеса по случай старта на зимния сезон.  Според тях бизнесът има нужда от подобни дискусионни събития, на които да се обсъждат възможностите за развитие и съвместните усилия за разрешаване на предизвикателствата пред сектора на туризма. Доц. Панджерова посочи, че Банско и район Рила-Пирин имат изключително голям потенциал за развитие на автентиен целогодишен туризъм с гостоприемство в четири сезона, което да бъде еталон за висок стандарт. В рамките на Апартхотел Лъки Банско мениджърският екип ще се стреми да докаже тази максима.

Представители на сдруженията на местния бизнес, които се включиха във форума, също са съгласни, че е необходима по-широка платформа за дискусии и търсене на конкретни решения в туризма. Рая Коева-Вълкова – член на УС на Съюз на туристическия бизнес в град Банско, посочи, че експертите от Съюза са автори на новата Стратегия за развитие на устойчив туризъм. В този документ са идентифицирани всички възможности за развитие на здравен туризъм, а бизнесите вече активно предлагат здравни пакети. „Здравният туризъм е много подходящ сегмент за Банско и района. В Банско освен здраве, друго не си пожелаваме“, подчерта Юлия Попова – координатор на Задруга на банските механджии (Уникално Банско). По думите ѝ трябва първо да се определят приоритетите на район Рила-Пирин, да се изчистят правните рамки на неговото управление и след това да се търсят съвместни решения за неговото развитие между всички общини.

Младите хора от туристическия бизнес също избират Банско и район Рила-Пирин за развитие на туристически продукти и предприемачески идеи. Такъв е примерът с Борис Карагеоргиев – управител на Mistral Travel & Events, който организира събития в района като студентския празник Mega Bansko. „Когато доведем студентите, ние промотираме и възможностите за СПА и уелнес в избраните обекти, за да подкрепим развитието на района като здравна дестинация“, коментира Борис Карагеоргиев. През пролетните и летните месеци агенцията работи активно с корпоративни клиенти, които много често избират Банско за своите бизнес събития, което утвърждава мястото му като целогодишна туристическа дестинация.

Материалът Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.