София. Къщите за гости са хит през зимата, защото дават приятна атмосфера. Особено по Коледа и Нова година те са предварително ангажирани още от миналата Нова година. Това включва както малките семейни хотели, така и семейните вили. Краят на ноември е късно време, за да резервираме почивката си по празниците на тези места, смята Румен Драганов. Той гостува в предаването „Денят на Фокус“ по Радио „Фокус“. „Най-добрите отдавна са заети“, категоричен е Драганов. „Туристите, които сега се сещат да правят резервации за Коледа и 31 декември, могат да намерят единствено добри места около тоалетната – не и край дансинга“.

Според него, зимният сезон не трябва да се свързва само със ските и снега. „Миналата година на Великден имаше снежна покривка, но курортите затвориха. Следователно пак може да има ски и без толкова сняг. Очакваме над 1,7 млн чуждестранни посетители този сезон и два пъти толкова българи, които да пътуват през зимата. На първо място това са посещения на близки и роднини по празниците, на второ- СПА туризъм, на трето- културен туризъм. След силен зимен сезон следват силен пролетен и летен сезон – ние сме целогодишна туристическа дестинация“, очерта картината на туризма в България Драганов.

Планината не е само ски. Зимният сезон започва в Банско на 15 декември, но на Пампорово започва на 1 декември. Културният туризъм в градска среда, както и уелнес туризмът пък, нямат срок – те не спират, напомни той. „Цените са ниски – когато цените са високи, можеш да си купиш каквото искаш, защото нямаш конкуренция като клиент – другите не могат да си го позволят. В нашите зимни курорти нямаме места – това значи, че цените са достъпни“, категоричен е Драганов.

При нас има много голяма честота на посещенията на българи в български курорти целогодишно. „Няма как да отидете до Италия, където се твърди, че има евтини предложения, 23 пъти, а в България можете. Дори и офертите за 4000 лв на вечер за празничните дни са разпродадени“, категоричен е Румен Драганов.

„Наблягането на ските като най-важната, основна точка в зимния сезон се дължи на функционална неграмотност. Защо си затваряме очите пред минералните извори с над 40 дестинации, прекрасни балнеохотели, които са пълни всеки уикенд – това малко ли е? Туристите разглеждат исторически забележителни. Бизнес туризмът също ползва хотели, оставя пари в местната икономика“, смята още Румен Драганов.

Материалът Румен Драганов: Добрите къщи за гости са резервирани още от миналата Нова година е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.