Лондон. Британската авиокомпания „Върджин Aтлантик“ (Virgin Atlantic) ще извърши днес своя първи трансатлантически полет – от Лондон до Ню Йорк, при който самолетът ще бъде зареден с по-екологично устойчиво авиационно гориво (SAF), предаде БТА, цитирайки ДПА.

Полетът ще бъде осъществен с „Боинг 787 Дриймлайнър“ (Boeing 787 Dreamliner), който ще лети от лондонското летище „Хийтроу“ до нюйоркското „Джей Еф Кенеди“.

Сред тези, които ще пътуват със самолета, са основателят на „Върджин Aтлантик“ Ричард Брансън, главният изпълнителен директор на компанията Шай Вайс и британският транспортен министър Марк Харпър. Не е предвидено на борда на „Боинг 787 Дриймлайнър“ да има редови пътници, които са си купили самолетни билети.

Британското правителство отпусна през декември 2022 г. до 1 милион британски лири (1,26 милиона долара) на „Върджин Aтлантик“, за да демонстрира ефективността на устойчивото гориво. То съставлява едва около 0,1 на сто от използваното в световен мащаб авиационно гориво. Смята се, че при неговото използване може да бъдат намалени с до 80 на сто вредните емисии от въглероден диоксид в сравнение с конвенционалното самолетно гориво (керосин).

Устойчивото авиационно гориво се произвежда от селскостопански отпадъци и от олио, което е използвано за готвене. Това означава, че при производството му се използват около 70 на сто по-малко въглерод.

Това гориво обаче може да се използва в самолетни реактивни двигатели, които не са модифицирани, само ако е смесено с 50 на сто керосин, посочва ДПА.

Материалът Самолет на „Върджин Aтлантик“ с устойчиво авиационно гориво ще лети днес от Лондон до Ню Йорк е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.