Мадрид. Световната организация по туризъм към ООН ще подготви Пътеводител за кулинарен туризъм специално за България. Това съобщи Зураб Пололикашвили – генерален секретар на UNWTO по време на официалната си среща с министъра на туризма Зарица Динкова, в Мадрид. Той благодари за панелното участие на министър Динкова в 8-мия Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания.

„Разговорите, които проведохме в Сан Себастиан и представянето, което направихте на България ни мотивираха да промотираме страната Ви. Нейният кулинарен и винен туризъм. Аз имам лични впечатления от България и знам, че можете да предложите много в областта на гастрономията.“, заяви Зураб Пололикашвили.

Кулинарният туризъм е един от най-бързо развиващите се отрасли, допълни генералният секретар на UNWTO. „Българските ено-кулинарни предложения са впечатляващи. Те се развиват изключително динамично и ние сме готови да ги представим пред света.“, допълни Пололикашвили.

Зарица Динкова: Сигурността, която гарантираме за чуждестранните ни туристи, е ключова

Министър Динкова благодари за високата оценка. „Подобно популяризиране на България е основен наш приоритет. Аз и екипът ми работим фокусирано за популяризирането на ено-кулинарния, културен, СПА и дори голф туризъм. С развитието на тези сегменти страната ни реално ще се утвърди като целогодишна дестинация.“ , заяви министър Динкова.

Пътеводителят ще бъде разпространен във всички 159 държави членки на Световната организация по туризъм към ООН, както и на представяния в рамките на събития на организацията.

Материалът Световната организация по туризъм ще подготви Пътеводител за кулинарен туризъм за България е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.