Проглед, Чепеларе. Добре дошли в Проглед! Малкото селце в България е разположено непосредствено до курорта „Пампорово“, в община Чепеларе. То е едно от китните малки населени места в България с чудна и съхранена природа, чист въздух, спокойствие и уютни домове, които отварят своите врати, за да посрещнат гости от страната и чужбина.


В селцето живеят само 42 жители. Тази дестинация по нищо не отстъпва на съвременните места за почивка в Европа! Тук има 21 къщи за гости със 160 легла и гостоприемни стопани, които са съхранили местните традиции, обичаите и вкусните рецепти на този край.


Община Чепеларе е известна със своите красиви населени места, гостоприемство и традиции

Това е дестинация, която е еталон за перфектна почивка по всяко време на годината – необходимо е да избягате от забързаното ежедневие, да изоставите своите мобилни устройства и да се отдадете на сладки приказки с местните хора или на разходки сред живописната природа.


Къщите за гости са създадени с много любов и вкус, за да предложат истински домашен уют на туристите. 100-годишни домове осигуряват съвременни и модерни условия на своите гости. Зад стените има 5-звезден лукс за пълноценна ваканция.
Малкото селце има канализация и пречиствателна станция! Първите жители са от 1892 година. 90-годишна жена днес е най-възрастният жител.


Здравословният въздух и съхранената природа целогодишно привличат гости от цялата страна. Първите почиващи са от 1910 г. – районът е чудесна дестинация за климатолечение.


В Проглед посетихме „Куцинската къща“, къща „Гора“ и църквата „Св. Пантaлеймон“ в селото. Разходете се и вие из уличките на китното селце и се убедете в магията на Родопите!
Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Материалът Село в Родопите с вековна традиция в гостоприемството – еталон в Европа за перфектна почивка (снимки) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.