Под управлението на Ал Бакър Qatar Airways се трансформира от малка компания с флот от четири самолета в едно от водещите имена в авиационната индустрия.

Доха. Акбар Ал Бакър се оттегли от позицията си на главен изпълнителен директор на Qatar Airways в понеделник след 27 години служба, съобщи Doha News, позовавайки се на източници, които са запознати с въпроса. Новината идва само един ден, след като той беше сменен като председател на Qatar Tourism.

Ал Бакър обяви оставката си и отразява „необикновеното“ пътуване на авиокомпанията в писмо за напускане, изпратено до персонала на Qatar Airways, с което Doha News разполага. Катарски служител потвърди, че решението ще влезе в сила от 5 ноември.

„Поглеждам назад към годините с огромна гордост. Вие не само накарахте мен, но и моята любима страна да се гордея. Искам да изразя най-дълбоката си благодарност за доверието, което ми оказахте през годините“, каза Ал Бакър в писмото.

Той добави: „Моят приемник ще бъде обявен от Н. Пр. председателя на борда.“

Ал Бакър, който също беше председател на Qatar Tourism, беше заменен със Саад бин Али Ал Харджи след заповед на катарския емир Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани само ден по-рано в неделя.

Откакто беше назначен за шеф на Qatar Airways от бащата Амир Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани през 1997 г., лидер на страната по онова време, бизнес гигантът издигна авиокомпанията мили високо, за да се превърне в лидер в индустрията с визията да „определя стандарта за качествени международни пътувания“.

Под ръководството на Ал Бакър, Qatar Airways се трансформира от малка компания с флот от четири самолета до едно от водещите имена в авиационната индустрия, с повече от 200 самолета, летящи до повече от 130 дестинации.

По време на пътуването си Ал Бакър премина през големи турбулентни времена, които разтърсиха авиацията както в страната, така и в международен план, най-вече блокадата на Катар през 2017 г. и избухването на Covid-19.

Материалът След 27 г. управление: Акбар Ал Бакър се оттегли като главен изпълнител директор на Qatar Airways е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.