Руслан ЙОРДАНОВ
Карлови Вари. Има само три града по света, в които бих искал да живея: Ваймар, Карлови Вари и Рим. Това е споделил Гьоте на Вилхелм фон Хумболт. Класикът е посещавал Карлови Вари общо 13 пъти, а днес СПА дестинацията е по-известна в чужбина под немското си име – Карлсбад. Повече от 400 години хората с възможности от цял свят идват тук, за да се възползват от лечебните свойства на водата, чиято температурата е от 30 до 72 °C. В Карлови Вари има 70 минерални извора, но се смята, че само в 12 от тях водата има качества за лечение и профилактика на определена група заболявания.

Чешкият град се намира на 120 км от Прага, разположен е в красива и гориста долина. Днес града е запазил своя аристократичен и елегантен външен вид, благодарение на цветните сгради с богата запазена архитектура от 19 век. Термалната вода в Карлови Вари е на особена почит, а пиенето й е превърнато в нещо като поклонение.

Още от малка възраст децата получават култура за пиене на лечебната течност от дизайнерските чешки в града.

Хиляди пешеходци по централната улица държат в ръцете си емблематичните за региона канички (бърдук) в различни форми и украси.

По време на своите разходки или почивки по пейките те отпиват от топлата термална вода и така съхраняват традициите вече векове наред.

Безброй знаменитости са посещавали Карлови Вари, а днес имената им са върху позлатени павета пред величествения Grandhotel Pupp от 1701 година, в който и ние сме отседнали. Гьоте, Паганини и Фройд са записани в регистрационната книга на хотела.

Известни музиканти, кралски лица, представители на аристократични семейства, културни дейци и други известни личности са били гости на Grandhotel Pupp и Карлови Вари. Тук са отседнали Франц Кафка, Карел Гот, Карл Макс, Скарлет Йохансон, Ричард Щраус, Отто фон Бисмарк, Майка Тереза, Н.В. Гогол, Рихард Вагнер, Джон Траволта, Антонио Бандерас, Хенри Фонда, Робърт де Ниро, Йохан С. Бах, Леонардо ди Каприо и много други.

През 2006 г. в Grandhotel Pupp снимат два филма: „Последна ваканция“ с Куин Латифа и „Казино Роял“ – двадесет и първият филм от поредицата за Джеймс Бонд и първият с Даниел Крейг в ролята на легендарния агент 007. Всяка година в хотела се провежда международен филмов фестивал, който привлича звезди от световна класа.

Световни брандове за бижута, часовници, очила, дрехи и др. отдавна са заели своите специални места на централната улица в Карлови Вари, където основно се чува руска реч, но има и много германци, французи, както и туристи от арабските и далечните азиатски страни. Разходката покрай река Тепла, непосредствено до основната улица, ни показва какво предлагат магазините, офертите често са изписани и на руски, а служителите в заведенията и магазините за аксесоари посрещат гостите си със „Здравствуйте!“.

Местните казват, че 13-ия лечен извор е „Бехеровка“. Билковият ликьор се използва като лекарство и съставка в коктейли. Производствената компания Becherovka е основана от местния фармацевт Ян Бехер. В Карлови Вари е открит и музей на негово име през 1992 г.

Сред най-емблематичните забележителности е Мелнична колонада. Тя е построена през 19 век и е в неоренесансов стил с елементи на елегантен стил ампир. Включва 124 монументални колони, поддържащи фасадата с барелефи на В. Локвенец. Тук са минералните извори „Княз Вацлав“, „Мелнични“, „Русалка“, „Либуше“ и „Скални“. Термалната вода в изворите е от 45 до 64 °C. Хората си пълнят топлата напитка в своите канички от чешмички, в които водата е 53 °C.

Истинска украса за града е Градинска колонада от 1880 г. на архитектите Г. Хелмер и Ф. Фелнер. Вътре са изворите „Serpentine“ и „Sadovy“.

В Карлови Вари може да посетите десетки забележителности, храмове и музеи, включително и църквата Света Мария Магдалина от XVIII-XIX век, построена по проект на К. Диенценхофер.

От 4 до 6 октомври градът е домакин на 27-ия Европейски СПА конгрес. Европейските лидери в СПА индустрията, сред които и Български съюз по балнеология и СПА туризъм, ще обсъдят не само актуални теми, но и ще зададат визията за развитие на балнео и СПА туризма в световен мащаб.

Материалът СПА наследство и богатство: Над 400 години Карлови Вари привлича туристи от цял свят с термални извори и красива архитектура е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.