Варна. През тази година за „Син флаг“ кандидатстват 22 плажа и една марина, съобщи за БТА председателят на едноименното Българско движение Станимир Георгиев. По думите му ивиците, които искат да получат престижното отличие, са с една повече в сравнение с миналата година. Такова желание за пръв път е заявил плаж „Св. Влас – централен“.

Традиционно повече са кандидатите за „Синфлаг“ от Южното Черноморие, допълни Георгиев. Сред тях е и най-старият носител на отличието „Слънчев бряг“. Това е българският плаж, на който се вее син флаг от 1995 година. Година по-късно към него се присъединяват „Слънчев ден“ и „Дюни“.

В страната ни има много плажове, които заслужават „Син флаг“, но по неясни причини не кандидатстват, допълни Георгиев. Самата награда е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над четири хиляди плажове и яхтени пристанища в цял свят. Тя е свидетелство не само за чиста природна среда в района на пясъчните ивици, но и за отличното им управление, съобразено със съхранението и развитието им.

Очаква се националната оценка на кандидатите за „Син флаг“ да приключи до края на седмицата, допълни Георгиев. Международното жури, което заседава в Копенхаген, ще се произнесе в края на април.

Материалът Станимир Георгиев: През 2024 година за „Син флаг“ кандидатстват 22 плажа и една марина е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.