Троян. Днес е кулминацията на традиционния фестивал на сливата в град Троян, който тази година има юбилей – 30 години от първото издание. Денят започна с ритуално запалване на казан за ракия – нещо, с което местните се гордеят е, че правят хубава ракия, а и не само.


Празникът не случайно се нарича Фестивал на сливата, а не на сливовата ракия, защото местните се гордеят с много продукти, приготвени от сливи, включително десерти и основни ястия.

На този фестивал те имат чудесната възможност да покажат талант, включително и кулинарен.

Днешният ден беше открит от Илияна Йотова – вицепрезидент на България. На откриването присъстваха представители на правителството и на местната власт. През целия ден има богата програма, местните демонстрират занаяти, различни продукти, с които всяко домакинство посреща гости от цялата страна.

Фестивалът е чудесен повод за родови срещи и за срещи с приятели и роднини от цялата страна. В неделя е последният ден и също предлага богата програма за местните жители и многобройните гости.

Материалът Троян е домакин на традиционния фестивал на сливата, градът е пълен с туристи от цялата страна (снимки) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.