Лондон. Туристическият гигант „Туи“ (TUI) обяви, че приходите му на годишна база са скочили повече от двойно след рекордни продажби и ръст на цените, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. Групата очаква и ръст на оперативната печалба през следващата година от около 25 на сто.

За финансовата година, приключила на 30 септември, основните печалби на компанията възлизат на 997,2 милиона долара, или със 139 на сто, като приходите достигат рекордните 20,7 милиарда евро, значително повече от предпандемичните нива. Печалбата преди данъци възлиза на 551,2 милиона евро спрямо загуба от 145,9 милиона евро за предходната година.

През следващата година „Туи“ очаква базовата й печалба да скочи с поне четвърт, а продажбите – с поне 10 на сто.

Мним туроператор продължава да бълва фалшиви пътувания, жена „изгоря“ с 6000 лева за екскурзия в Дубай за Нова година

За започналия зимен сезон компанията отчита ръст на резервациите с 11 на сто, а на средните цени – с 5 на сто. За следващия летен сезон очакванията са за ръст на резервациите с 13 на сто, а на цените – с 4 на сто.

Същевременно „Туи“ разкри, че обмисля да напусне Лондонската борса след изразени опасения от страна на акционерите си, които питат дали това все още е „оптимално и изгодно“.

Компанията е листната едновременно в Лондон и Франкфурт, но през последните четири години отчита „значима миграция на ликвидност от Великобритания към Германия“.

„Туи“ признава, че вече обмисля да се делистне от Лондон и да премести основното листване на акциите си към индекса MDax във Франкфурт, който е точно под главния индекс DAX.

Групата предлага акционерите да гласуват този план на годишното си общо събрание на 13 февруари догодина, а за одобрението му се изискват подкрепа от поне 75 на сто от инвеститорите.

Материалът Туристическият гигант „Туи“ отчита удвояване на приходите е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.