Дряново. Жителите и гостите на община Дряново вече имат възможността да посетят нов туристически маршрут, отвеждащ до античната римска крепост Дискодуратере, в района на село Гостилица.

В рамките на проект № BG06RDNP001-19.376-0005 „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера“ бе възстановена туристическа пътека „От Дискодуратера до наши дни“. Тя обхваща местност в непосредствена близост до река Янтра, между селата Гостилица, Славейково и Скалско. С дължина 3 км, маршрутът разкрива както природните дадености на района, така и ценни останки от времето на Древен Рим – личи каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна.

Снимки Община Дряново

В изпълнение на дейностите по проекта, маршрутът е почистен и засипан с фракция, обособени са места за отдих с маси, пейки, беседки и дървени шезлонги, поставени са указателни и информационни табели, създадена е дигитална възстановка на крепостта Дискодуратере (цялата крепост и отделни елементи и сцени), чрез рендериране на 4 екстериорни изгледа, анимиране на преход от съществуващо положение до възстановка; реализирано е дигитализиране на съществуващи чертежи, архитектуен анализ, строителна периодизация, графично възстановяване на архитектурни структури и детайлно моделиране на сгради и прилежаща среда. Стойността на реализирания проект е в размер на 65 730 42 лв.

Материалът Туристически маршрут в община Дряново води до античната римска крепост Дискодуратера е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.