Варна. Туроператор алармира за връщане на туристи, които искат да минат границата между България и Турция с лични карти. Пътниците ще подадат сигнали до Министерството на външните работи, съобщи за Bgtourism.bg Ваня Петрова – специалист „Туризъм“ към варненската туроператорска фирма Рубина Травел. Компанията, която представлява, също ще сезира институциите. Причината е, че техни клиенти не са били допуснати да влязат в Турция с лични карти. Последният случай е от 22 септември.

„Пътувахме за Мармарис – през ГКПП Лесово. На влизане от България в Турция свалиха от нашия автобус трима човека под претекст, че личните им карти са пукнати. На документите им нямаше нищо! Когато попитахме какъв е проблемът, така огънаха лична карта, че я счупиха. Бяха категорични, че няма да пуснат туристите да влязат в страната. Ние задействахме кола, която тръгна от Варна. Благодарение на нашите власти ги качиха на украински автобус до Средец, където колата ги чакаше. Върна ги във Варна, взеха си паспортите и дойдоха с кола в хотела. На границата са качили двама туристи от друг автобус, където отново имали „проблем“ с личните си карти. Когато минават границата с колата вече не е имало проблем. От няколко автобуса са върнали туристи, които са тръгнали на почивка по курортите. Връщаха и коли. Благодарни сме на властите от българска страна, че се опитаха да помогнат по всякакъв начин, но колегите им от турска страна не позволиха“, разказа пред Bgtourism.bg Ваня Петрова.

„Нямаше никакъв проблем с личните карти. Сваляха от автобуси и коли, всичко беше избирателно. Нямаше проблем с личните карти на хората, които пътуваха“, допълни Петрова.

Припомняме ви, че от юли 2022 г. българите могат да влизат в Турция не само със своите паспорти, но и с лични карти.

Материалът Туроператор алармира за връщане на туристи, които искат да минат границата между България и Турция с лични карти е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.