София. 96 души, повечето от които с българско гражданство, и някои с израелско – членове на семейства,  кацнаха успешно в София около 1 часа на 14 -ти октомври с полет на  правителствения самолет Еърбъс от Тел Авив.

На летището, както при предишните 3 осъществени полета, пристигащите бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„България беше първата държава, която спомогна нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща- грижата към  сънародниците ни и координирани действия“, заяви  часове преди това в НС вицепремиерът.

Мария Габриел  и министърът на транспорта и съобщенията Георги  Гвоздейков дадоха съвместно изявление и подчертаха, че работят в пълна координация на действията си. „Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни“, кагегорична бе  Мария Габриел.

Припомняме, че в Посолството на Република България в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на consulate.telaviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони:

+359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56

Материалът Успешен полет от Тел Авив с 96 души на борда реализира тази нощ правителственият самолет Еърбъс е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.