Шри Ланка. Шри Ланка одобри издаването на безплатни туристически визи на посетители от седем страни, включително Китай, Индия и Русия. Това стана ясно от изявление, публикувано от министерството на медиите на страната днес, съобщава News.bg, позовавайки се на „Ройтерс“. Целта е да се стимулира туризма и икономиката.

Според решението на кабинета на туристи от Китай, Индия, Русия, Япония, Тайланд, Индонезия и Малайзия ще се издават безплатни визи до 31 март 2024 г. по пилотна програма.

Схемата е част от опитите на Шри Ланка да стимулира възстановяването на туризма и да постигне цел от пет милиона пристигания до 2026 г., се добавя в изявлението.

Туристическата индустрия на страната пострада от ковид пандемията, а след това и от тежката финансова криза миналата година, която доведе до масови протести и недостиг на основни стоки. През 2023 г. обаче туристическата индустрия претърпя обрат и Шри Ланка регистрира милион пристигания до септември, за първи път от 2019 г. Островът очаква да затвори годината с 1,5 милиона визити.

Според последните данни на Органа за развитие на Шри Ланка Индия е най-големият ѝ източник на туристи с 200 310 пристигания, следвана от Русия със 132 300. Шри Ланка спечели 1,3 милиарда долара от туризъм през първите осем месеца на 2023 г. спрямо 833 милиона долара през същия период на миналата година, според централната банка.

Материалът Шри Ланка одобри безплатни туристически визи за Русия, Китай и Индия е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.