Кайро. 1,3 милиона туристи от осемдесет държави са посетили Египет през октомври, което е увеличение с осем процента в сравнение със същия месец миналата година, съобщи министърът на туризма и на паметниците на културата Ахмед Иса, цитиран от в. „Ал Ахрам“ и БТА.

По време на участието си в Международния туристически форум (WTM) в Лондон Еса припомни, че страната си поставя за цел да посрещне общо петнадесет милиона чуждестранни посетители през настоящата година. Плановете са капацитетът на хотелите да се увеличи с 25 000 стаи до средата на 2024 година, а броят на туристите да достигне тридесет милиона до 2028 година.

В началото на седмицата рейтинговата агенция „Стандартс енд Пуърс Глоубъл“ (S&P Global) прогнозира спад в приходите на Египет от туризъм с между десет и тридесет процента, което може да коства на арабската република между четири и единадесет процента от резервите ѝ в чуждестранна валута.

През данъчната 2022/2023 година постъпленията от туризъм достигнаха рекордните 13,6 милиарда долара, увеличавайки се с 26,8 процента от 10,7 милиарда през предходната данъчна година, според данни на Централната банка на Египет.

Материалът 1,3 милиона туристи са посетили Египет през октомври е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.